Nicolas Hamilton: Najbolji svjetski vozač s invaliditetom

"Protivio sam se stavljanju naglaska na moj invaliditet. Danas drugčije gledam na stvari. Shvatio sam da je moj invaliditet dio mene i sastavni dio moga uspjeha. Stalo mi je da javnost zna kroz kakvu borbu, kao osoba s invaliditetom, prolazim kako bih ostvario svoje snove“, kaže Nicolas

Nicolasu Hamiltonu je oduvijek bio san da ostvari karijeru u automobilizmu, baš kao što je to ostvario njegov brat, zvijezda Formule 1, Lewis Hamilton.
"Još kao mali dječak navaljivao sam na roditelje da me puste da malo vozim automobil“, prisjeća se 22-godišnji Nicolas koji boluje od cerebralne paralize.
Prijelomni događaj bio je kad je Nicolas osvojio britansko prvenstvo u simulaciji utrka.

"Premda sam znao da sam dobar u simulaciji, bio sam iznenađen kad sam postao britanski prvak. Velike zasluge ima i moj brat Lewis protiv kojeg sam često vozio simulacije, a znao sam ga često i pobijediti“, kaže Nicolas.

Nakon uspjeha u simulacijama brat Lewis mu je predložio da se oproba u stvarnim utrkama i nakon što je 2010. godine uvidio da, vozeći adaptirani BMW M3, vozi brže od instruktora već nakon nekoliko krugova, Nicolas je odlučio pokušati. Nakon što je odluku razmotrio s bratom i ocem, prijavio se za Renault Clio kup. Na red su došle dodatne adaptacije automobila. Papučica za gas gurnuta je do poda, kočnica je proširena, sjedalo povišeno,  a ugrađena je posebna ručka za volan. “Na početku su se ostali vozači složili da smijem koristiti dodatno vrijeme za testiranje jer sam upao u 'duboku vodu', a nisam znao plivati“, priča Nicolas. “Do kraja sezone sam od sigurnog zadnje mjesta, polako stigao do gornje polovice. Tad su vozači odlučili da mi ukinu pravo na dodatno testiranje“, ponosno će Nicolas.
Paralelno s uspjesima u utrkama promijenio se i Nicolasov stav prema vlastitom invaliditetu.

“Godine 2011. sam se protivio stavljanju naglaska na moj invaliditet. Nisam htio da se na to gleda kao na problem jer nisam ni sam tako gledao“, kaže on.
"Danas drugčije gledam na stvari. Shvatio sam da je moj invaliditet dio mene i sastavni dio moga uspjeha. Shvatio sam to zahvaljujući silnoj podršci koju sam dobio od drugih cerebralnih paralitičara i ostalih osoba s invaliditetom. Stalo mi je da javnost zna kroz kakvu borbu, kao osoba s invaliditetom, prolazim kako bih ostvario svoje snove“, rekao je Nicolas Hamilton.

Branimir Šutalo