Filmske i rock zvijezde ponosne su na svoju braću i djecu s invaliditetom

Mnogi ne znaju da holivudska zvijezda Ashton Kutcher ima brata blizanca Michaela koji boluje od cerebralne paralize. Michael često ističe da pokušava koristiti slavu svoga brata blizanca kako bi ukazao na probleme s kojima se susreću osobe s cerebralnom paralizom i s drugim invaliditetima

Cerebralnu paralizu, prema statističkim podacima, ima dijagnosticirano troje  na tisuću rođene djece. Ovo degenerativno neurološko oboljenje se može dogoditi svakome, pa tako i članovima obitelji poznatih i slavnih kao što su Neil Young, Ashton Kutcher, Chris Cooper i Marianne Leone.   
Neil Young, kanadska rock legenda koja je svoju karijeru započela još 60-ih kao član utjecajnog sastava Buffalo Springfield. Krajem 60-ih započinje solo karijeru, da bi već sa svojim drugim albumom Everybody Knows This Is Nowhere iz 1969. godine krenuo sigurnim putem prema statusu neprikosnovene legende. Young će u svojoj ekliktičnoj karijeri često anticipirati trendove u glazbenim strujanjima, a posebno se ističe njegovo svojedobno prisvajanja grungea,  žanra u stvaranju, zbog čega ga glazbeni kroničari krste nazivom kum grungea.
No nama je ovdje zanimljivija njegova obiteljska priča.

Humanitarni koncerti za OSI

Neil Young ima dva sina koja oba imaju dijagnosticiranu cerebralnu paralizu. Stariji sin Zeke ima blaži oblik cerebralne paralize i radi kao studijski inženjer za svog oca. Mlađi sin Ben ima teži oblik invaliditeta i baš je on suočio Neila Yonga i suprugu Piggy sa svim teškoćama s kojima se susreću ostali roditelje djece s teškim invaliditetom. Zanimljiva je činjenica da treće dijete Neila Younga, kćerka Amber Jean boluje od epilepsije, baš kao i sam Neil Young.   Ben Young, sin kultnog rock trubadura Neila Younga

Neil Young je glavni pokretač ideje o stvaranju cijelog sustava škola za djecu s cerebralnom paralizom The Bridge. Ove škole pomogle su mnogima oboljelima da ostvare sve svoje akademske potencijale.
Young godinama organizira humanitarne koncerte za osobe s invalidetom. Paul McCartney, Bruce Springsteen i Pearl Jam su samo od nekih koji su nastupali na mnogobrojnim Youngovim humanitarnim koncertima.

Mnogi ne znaju da holivudska zvijezda Ashton Kutcher ima brata blizanca Michaela koji boluje od cerebralne paralize.
Michael često ističe da pokušava koristiti slavu svoga brata blizanca kako bi ukazao na probleme s kojima se susreću osobe s cerebralnom paralizom i s drugim invaliditetima.
Nedavno je Michael zajedno sa svojim slavnijim bratom surađivao s organizacijom Reaching for the stars koja lobira kako bi se povećala sredstva za oboljele od cerebralne paralize.
Michael Kutcher radi u mirovinskom fondu i ima svoju obitelj.

Tragedija Chrisa Coopera

Američki glumci Chris Cooper, najpoznatiji po Oskarom nagrađenoj ulozi u filmu Adaptacija iz 2002. godine i Marianne Leone, poznata po ulozi Joane Moltisanti u Sopranosima, 1987. godine dobili su sina Jessija. Ubrzo je Jessiju dijagnosticiran težak oblik cerebralne paralize uzrokovane prijevremnim rođenjem.
"Jesse nije zbog bolesti mogao govoriti, ali je bio jako inteligentan“, prisjeća se Marianne Leone.
Nažalost, 2005. godine Jesse je preminuo.
Iako je kratko živio, Jesse je zahvaljujući svojim roditeljima imao ispunjen život. Družio se s Jimom Careyem, pohodio je ceremonije dodjele Oskara i posjetio je gradove poput Rima i Pariza.
Nedavno je Marinne Leone objavila i svoje memoare Knowing Jesse: a mothers memoir to grief, grace and everyday bliss (Poznavajući Jessija: majčino sjećanje na tugu, milost i svakodnevno blaženstvo)  u kojima opisuje kako je bilo živjeti s Jessijem.

Branimir Šutalo