Alarmantno: Zabrinjavajući porast smrtnosti od raka dojke, posebno u Zagrebu

"U Zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' organizirani su pregledi i za žene s invaliditetom. Ono što je kao zabluda vezano za obolijevanje od karcinoma jest da je to uvijek bolest bez mogućnosti izlječenja. U tom smislu dobro bi bilo promijeniti društvenu percepciju", kaže voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo

Diljem Hrvatske obilježen je Dan narcisa, svjetski i nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Održale su se brojne humanitarne akcije, a prodavali su se i narcisi, koji simboliziraju buđenje života i nade. Prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. 

Tim povodom razgovarali smo s dr. med. Anom Puljak, voditeljicom Odjela za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo 'Dr.Andrija Štampar'.

Prevencijom do zdravlja

"U Zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' organizirani su pregledi i za žene s invaliditetom. Šanse za izlječenje to su veće što je rak dojke ranije otkriven. Ako se mamografski pregled izvodi po pravilima struke, odnosno ako ga provode dobro educirani profesionalci, pretraga je precizna. Mamografijom se rak otkriva od 1 do 3 godina prije no što ga ženaDr. med. Ana Puljak može napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Kada se rak dijagnosticira u ranom stadiju, petogodišnje preživljavanje je u 96 posto slučajeva, a kod proširene bolesti u 21 posto.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke obuhvaća žene u dobi od 50 do 69 godina, pa je izuzetno važno mamografiju učiniti dostupnom ženama mlađim od 50 godina, ali i starijim od 69 godina, što je sukladno smjernicama za rano otkrivanje raka dojke Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH prema kojima prvu (bazičnu) mamografiju žena treba učiniti između 38. i 40. godine života, od 40. do 49. godine svake dvije godine, od 50. do 69. godine jednom godišnje, te poslije 70. godina svake druge godine. Ono što je trenutno zabrinjavajuće je povećana stopa smrtnosti od karcinoma dojke, posebno kada je u pitanju u Grad Zagreb.

Percepcija bolesti

Cvijet narcis je izabran kao simbol nade, jer ono što je izuzetno važno u procesu izlječenja je da žene ne gube nadu. U čemu im, naravno, treba i podrška obitelji, okoline, radnog mjesta i kroz organiziranu psihološku pomoć. Ono što je kao zabluda vezano za obolijevanje od karcinoma jest da je to uvijek bolest bez mogućnosti izlječenja. U tom smislu dobro bi bilo promijeniti društvenu percepciju i predstavljati ovu bolest kao kroničnu bolest s mogućnošću izlječenja, posebno ako se otkrije dovoljno rano“, zaključuje dr. med. Ana Puljak

Marko Damjanović

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL