Istraživanje: Nedostatak sna može nepovratno oštetiti mozak

“Sljedeći će korak biti da analiziramo mozak umrlih osoba koje su radni vijek, zbog specifičnih poslova, provele u neurednim obrascima sna, kao što su radnici na brodogradilištima, noćni čuvari, i slično“, rekla je prof. Sigrud Veasey, neurologinja sa sveučilišta Pennsylvania, koja je bila dio istraživačkog tima

Prema nalazima najnovije studije, nedostatak sna nepovratno ubije moždane stanice.
Istraživanje, koje je objavljeno u The Journal of neuroscience, je nastojalo utvrditi kakve posljedice na mozak ostavlja nedostatak sna. Znanstvenici su laboratorijskim miševema kroz dulji period uskraćivali san, što je rezultiralo gubitkom čak 20 posto moždanih stanica kod miševa.  
Studija je uz pomoć miševa pokušala replicirati obrasce lošeg spavanja, od noćnih smjena do kasnih uredskih poslova, tipične za modernog čovjeka.
“Iako je eksperiment rađen na miševima, ovo su prvi dokazi da nedostatak sna nepovratno oštećuje mozak“, rekla je prof. Sigrud Veasey, neurologinja sa sveučilišta Pennsylvania, koja je bila dio istraživačkog tima.
“Sljedeći će korak biti da analiziramo mozak umrlih osoba koje su radni vijek, zbog specifičnih poslova, provele u neurednim obrascima sna, kao što su radnici na brodogradilištima, noćni čuvari,  i slično“, dodala je prof. Veasy.
Mogućnost da nedostatak sna nepovratno oštećuje ljudski mozak još se treba istraživati, ali je teza u potpunom suglasju s mnogim dosadašnjim istraživanjima koja ukazuju na važnost stabilnih obrazaca sna za sveukupno zdravlje i optimalno funkcioniranje ljudskog organizma.   
B. Šutalo