Dobra vijest: Zabrana pušenja smanjila broj prijevremenih porođaja i astmatičnih napada kod djece

U okviru istraživanja analizirani su podaci o više od 2,5 milijuna novorođenčadi i 250 tisuća posjeta bolnicama zbog astmatskih napada kod djece i to je prvi puta da je na sveobuhvatni način proučavan utjecaj zakona o zabrani pušenja na zdravlje djece

Zabrana pušenja na javnim mjestima dovela je do smanjenja broja prijevremenih porođaja i astmatičnih napada kod djece za oko deset posto, pokazalo je novo istraživanje provedeno na području SAD-a i Europe.
Prema rezultatima istraživanja objavljenima u stručnom medicinskom časopisu Lancet sveukupni učinak zabrane pušenja na zdravlje djeteta je pozitivan iako se učinak zakona o zabrani pušenja razlikuje od zemlje do zemlje.

"Naše istraživanje pokazuje da je zabrana pušenja učinkoviti put zaštite zdravlja naše djece", kaže voditelj istraživanja Jasper Been iz centra za zdravlje stanovništva sveučilišta u Edinburghu. On kaže da bi rezultati istraživanja trebali pomoći ubrzavanju uvođenja zakona o zabrani pušenja u gradovima, državama i okruzima koji to još nisu učinili.

Zakoni koji brane pušenje na javnim mjestima poput barova, restorana, ureda i drugih radnih mjesta već su prema ranijim istraživanja pružili zaštitu odraslima od zdravstvenih rizika povezanih s pasivnim pušenjem.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), duhan već ubija oko šest milijuna ljudi širom svijeta uključujući 600 tisuća nepušača koji umiru od izloženosti pasivnom pušenju. Do 2030, uz zadržavanje sadašnjih trendova, duhan bi godišnje mogao odnositi živote osam milijuna ljudi.

Tek je 16 posto stanovništva obuhvaćeno sveobuhvatnim zakonima o zabrani pušenja a 40 posto djece širom svijeta redovito je izloženo pasivnom pušenju, prema SZO-u.

Stručnjaci za javno zdravstvo nadaju se da će, s rastom broja europskih zemalja i zemalja širom svijeta koje donose strože zakone o zabrani pušenja na javnim mjestima, koristi po zdravlje brzo postajati očiglednije.

U okviru istraživanja analizirani su podaci o više od 2,5 milijuna novorođenčadi i 250 tisuća posjeta bolnicama zbog astmatskih napada kod djece i to je prvi puta da je na sveobuhvatni način proučavan utjecaj zakona o zabrani pušenja na zdravlje djece.

Utvrđeno je da se unutar godinu dana od uvođenja zabrane pušenja broj prijevremenih porođaja i posjeta bolnicama zbog astmatskih napada kod djece smanjio deset posto.

"Zajedno s poznatim zdravstvenim koristima za odrasle naše istraživanje pruža jasne dokaze da zabrana pušena aima značajne javnozdravstvene koristi za perinatalno i dječje zdravlje", kaže Been.

Hina