Dr. Zvonimir Šostar: Hrvatskoj prijeti novi soj komarca, agresivnijeg i od tigrastog

Javno zdravstvena organizacija procjenjuje da oko 17 posto globalnog opterećenja zaraznih bolesti su bolesti koje prenose vektori. U prosjeku oko 77 tisuća Europljana godišnje oboli od tih bolesti. Vektori su komarci, muhe, krpljeni, slatkovodni puževi i svi oni mogu prenjeti te zarazne bolesti

U povodu Svjetskog dana zdravlja (7. travnja), u zgradi gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljene javno zdravstvene aktivnosti, koje će se pod motom Mala bića (mali ubodi) – velika prijetnja, održavati u tjednu zdravlja od 5. do 12 travnja.
"Drago mi je da danas, četiri dana uoči Svjetskog dana zdravlja, možemo najaviti proslavu 65. obljetnice našega Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrije Štampara", rekao je gradonačelnik Milan Bandić. "Citirat ću definiciju zdravlja dr. Štampara jer je ona danas više nego ikada aktualna, a glasi Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a smatram da su upravo te sastavnice preduvjet potpunog zdravlja svakog čovjeka", naglasio je gradonačelnik.

"Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja su bolesti koje prenose vektori", istaknula je voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH prof. dr. sc. Antoinette Kaić-Rak.

Javno zdravstvena organizacija procjenjuje da oko 17 posto globalnog opterećenja zaraznih bolesti su bolesti koje prenose vektori. U prosjeku oko 77 tisuća Europljana godišnje oboli od tih bolesti. Vektori su komarci, muhe, krpljeni, slatkovodni puževi i svi oni mogu prenjeti te zarazne bolesti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji bolesti koje prenose vektori su virusne, bakterijske i parazitalne bolesti, a javljaju se u više od 100-tinjak država u svijetu i ugrožavaju zdravlje na oko 50 posto ukupne populacije i upravo zbog toga smatramo da se radi o javno zdravstvenom problemu nadodala je profesorica. Među najčešćim bolestima koje prenose vektori su : malarija, groznica denga, groznica chikungunya, žuta groznica, virusna bolest zapadnog Nila, lišmanijazai limfatična filarijaza , a prijenosnici su komarci. Upravo zbog svih tih bolesti bilo bi dobro da se svi prije putovanja cijepe protiv bolesti koje prevladavaju na ciljnom odredištu, odnosno da se posavjetuju sa svojim liječnikom nekoliko tjedana prije samog putovanja.

"U ponedjeljak, na Svjetski dan zdravlja, obilježit ćemo 65. godišnjicu djelovanja Zavoda za javno zdravstvo i gdje ćemo, osim kratkog pregleda što radimo i što planiramo za budućnost, otvoriti Centar za preventivnu medicinu, jedan novi projekt s kojim idemo na tržište", rekao je ravnatelj Zavoda dr. Andrije Štampara, dr. Zvonimir Šostar. "Moram reći da je, nažalost, otkriven još jedan izrazito agresivan komarac, a to je japanski komarac koji je u Hrvatsku došao uvozom auto guma s Dalekog istoka, agresivniji je i od tigrastog komarca koji se u Hrvatskoj pojavio 2004. U sklopu tjedna zdravlja održat će se cijeli niz tribina u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo te ćemo našim građanima omogućiti niz zdravstvenih usluga od provjere tlaka, pregleda oštrine vida, provjere šećera i krvnog tlaka i mnogih drugih kojima želimo propagirati zdrave stilove života. U četvrtak će biti predstavljena nova web, mobilna aplikacija alero alerg, putem koje će sugrađani u svakom trenutku moći dobiti informaciju o trenutnom stanju alergena u Zagrebu. To je novi projekt na kojem smo radili u suradnji s Polikinikom bolesti dišnih sustava, dječjom bolnicom Srebrenjak i pulmolozima bolnice Sv. Duh."

Kako se čulo, Grad Zagreb i ove godine bira Šampiona zdravlja, osobu iz svakodnevnog života koja svojim djelovanjem podiže svijest ljudi u svojoj okolini, oko različitih problema koji utječu na zdravlje. Prijave se primaju do ponedjeljka 7. travnja, a proglašenje će se održati u petak, 11. travnja.

Izvor:  Facebook profil Milana Bandića