Mani Gotovac: Alkoholom sam se spašavala od političkih pritisaka

"Za mene je kazalište stvarnost, put ka istini, a i moj je život put ka istini“, kazala je Gotovac na promociji knjige 'Ma koji život, ma koji teatar'

Knjiga „Ma koji život, ma koji teatar“ u kojoj autorica Mani Gotovac piše o svojem višedesetljetnom kazališnom angažmanu i ljubavi prema kazalištu, predstavljena je večeras u Splitu,
Ona je priznala da jedno vrijeme, dok je bila intendantica splitskog HNK-a (1998.-2002.) utjehu pronalazila u alkoholu kako bi se odagnala političkim pritiscima kojima je bila izložena.

„Splitska intendatura je možda najtamnija strana mojeg života. Ja sam se tada spašavala alkoholom, nisam mogla izdržati pritiske, posebno iz politike“, rekla je Mani Gotovac.

Istaknula je da je u knjizi „Ma koji život, ma koji teatar“ jedno poglavlje posvetila upravo svojoj intendaturi u splitskom HNK-u naslovivši ga: „Splite, dušo moja, zašto me snebivaš“.

„Za mene je kazalište stvarnost, put ka istini, a i moj je život put ka istini“, kazala je Gotovac.

Također je rekla da se teatar diljem svijeta doživljava kao „sedma rupa na sviralu“, ali unatoč tomu teatar je važan jer se „ipak iz njega nešto pokreće“.

Mani Gotovac se posebice osvrnula na svoju nedavnu izjavu kako su lijepe Splićanke „možda i frigidne“ zbog čega je bila izvrgnuta kritikama u dijelu medija.

„Za frigidnost je potrebno dvoje; za frigidnost nisu krive samo žene nego podjednako i muškarci, ali time ne želim napasti ni žene ni muškarce. Frigidnost je stanje duha, neosjećanje boli, radosti i užitka. Ja ne govorim samo o seksualnoj frigidnosti“, pojasnila je Mani Gotovac svoje stajalište o frigidnosti.

Za sadašnjeg intendanta splitskog HNK Tončija Bilića rekla je da ga brani jer „nudi umjetnost, a mene samo to zanima“, a kazala je i zašto je napadala bivšeg intendanta tog kazališta Duška Mucala.

„Napadala sam bivšega intendanta splitskog HNK Duška Mucala jer je on doveo splitsku kulturu do dna. Mucalo je bio posljednji čin deurbanizacije Splita“, izjavila je večeras Mani Gotovac.

Urednik knjige „Ma koji život, ma koji teatar“ Velimir Visković rekao je da je riječ o kazališnim memoarima Mani Gotovac, te da ju je osobno nagovarao da ih napiše jer ima golemo kazališno iskustvo.

„Ona se svađala svugdje gdje godi je bila angažirana, u ovoj knjizi ona piše i o tim svojim obračunima. No, u knjizi ima i prekrasnih portreta kazališnih ljudi“, istaknuo je Visković.

Hina

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL