INmusic Festival: Najbolja glazbena fešta za osobe s invaliditetom

"Na INmusic idem redovito, a jedino su me spriječila kišna festivalska izdanja jer nisam htio u invalidskim kolicima ostati zaglavljen u blatu, premda sam i tada skoro otišao. Ne znam je li netko drugi od osoba s invaliditetom imao kakvih problema, ali ja mogu govoriti isključivo o pozitivnim iskustvima“, svjedoči novinar In-Portala Marko Damjanović

Ove godine će se od 23. do 25. lipnja u Zagrebu, na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, po deveti puta održati INmusic festival, najveći open-air festival u Hrvatskoj.

Svake godine INmusic privlači na tisuće ljubitelja dobre glazbe i zabave. Neki od njih dolaze kampirati, neki nastoje popratiti što više bendova, neki dolaze samo zbog jednog benda na jedan dan, a neki dolaze iz čiste poze.

Ludilo, brale

Gužva, konstantni moving, upravljani kaos i organizacijski problemi koji se riješavaju u hodu, tipične su odlike svakog velikog open-air festivala, pa tako i zagrebačkog INmusica. No baš te odlike znaju predstavljati otegotne okolnosti zaljubljenicima u glazbu s invaliditetom koji također  žele biti dio atmosfere koju stvara jedan takav događaj na otvorenom.
Mogu početi od sebe. Pohodio sam četiri ili pet INmusica, nisam više siguran. Osim gužve, posebno na ulazu na festival, kao slijepa osoba nisam se susretao s nekim posebnim preprekama pri uživanju u dobroj glazbi. Ostat će mi upamćena 2010. godina i nastup Alice in Chains po teškom pljusku i blato koje je popratilo ostatak festivala, ali to me je više ili manje smetalo jednako kao i druge. Uostalom to izdanje festivala je jedno od najboljih zbog nastupa LCD Soundsystem, omiljenog mi benda koji je tada bio na vrhuncu kratke i blistave karijere, a ostat će upamćen i spektakularan koncert The Flaming Lipsa.
Sve u svemu, uz pomoć dobrog društva i nošen pozitivnom atmosferom , uspijevao sam ,unatoč preskupom pivu, u potpunosti uživati na svakom festivalu na koji sam išao. Ove godine namjeravam posebno žestoko uživati jer na jarunsko jezero, uz ostale odlične izvođače,  dočekujemo žareće i paleće The Black Keys, živuće legende alternativnog rocka The Pixies i Foalse, britansku koncertnu atrakciju koji nam dolaze nakon što su objavili Holy Fire,  jedan od najboljih prošlogodišnjih albuma.
Po druge primjere osoba s invaliditetom koji su vjerni pratitelji INmusica nisam morao daleko ići. Novinara In-Portala Marka Damjanovića se svakog ljeta može naći u prvim redovima na INmusic koncertima.
"Na INmusic idem redovito, a jedino su me spriječila kišna festivalska izdanja jer nisam htio u invalidskim kolicima ostati zaglavljen u blatu, premda sam i  tada skoro otišao“, prisjeća se Marko.  
Marka su na INmusic prije svega privlačila glazbena imena s domaćih prostora.
"Majke, Dubioza kolektiv , Pips chips and videoclips, Let 3 , neki su od bendova zbog kojih sam išao na INmusic, ali festival posebno volim zbog velikog broja nepoznatih mi bendova koje sam po prvi puta čuo i zavolio baš na InMusicu", rekao je Marko.
Ono što je Marko posebno naglasio kao pozitivnu stranu jarunskog festivala je odlična komunikacija s redarskom službom koja je uvijek bila otvorena za pomoć i suradnju s njim i njegovim prijateljima s invaliditetom.
“Ne znam je li netko drugi od osoba s invaliditetom imao kakvih problema, ali ja mogu govoriti isključivo o pozitivnim iskustvima, ali i o pozitivnim okusima jer je gastronomska ponuda na INmusicu odlična, a nije ni preskupa", ističe Marko i napominje da će i ove godine obavezno biti dio INmusica.

Glazbeni mamci za slijepe diskofile

Na ovogodišnjem izdanju INmusica ćemo sigurno susresti slijepi par Tanju Kleut i Marija Perčinića, ljubitelje žestoke i nabrijane svirke.
"Redovito sam na INmusicu, a bendovi poput Grinderman ili Mastodon su bili mamci koji su me posebno prošlih godina privlačili, a ove godine se veselim nastupu retro hard rokera Wolfmother. Naravno nisam propustio priliku uživo čuti legende poput The Stooges, Kraftwerk i Sonic Youth“, rekao je Mario, i sam rock glazbenik.
Tanji je u najljepšem sjećanju ostalo treće izdanje INmusica kad je uživala na nastupima karizmatičnog Nicka Cavea i plesa do iznemoglosti koji su joj priuštili The Prodigy.
"Preporučila bih svim slijepim i slabovidnim osobama koji se možda zbog gužve ne usude ići na događaje poput Inmusica da slobodno dođu na festival. Gužve ima, ali gdje čeljad nije bijesna...“, odaslala je poruku Tanja. 
Nadamo se kako će ovaj tekst bar malo pomoći da ovogodišnji INmusic obori rekord po broju osoba s invaliditetom na odličnim jarunskim koncertima.
Tanja, Mario, Marko i ja ćemo sigurno, skupa s In-Portalom,  biti tamo, a očekujemo i vas.

Trenutni line up ovogodišnjeg INmusic festivala:
The Black Keys
Pixies
MGMT
Foals
The Fratellis
Wolfmother
Flogging Molly
Bombay Bicycle Club
Digitalism
Crystal Fighters
Piše: Branimir Šutalo

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL