Liječnici, maksimalan oprez pri dijagnostici autizma jer lako možete napraviti grešku!

U petom izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne bolesti, objavljenom prošle godine, došlo je do promjene definicije autizma, a samim time je došlo do dramatičnih promjena pri dijagnosticiranju toga razvojnog poremećaja

Savjetodavno tijelo američke vlade upozorava doktore da budu oprezni pri apliciranju novog Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne bolesti(DSM V). Savjet se posebice odnosi na dijagnozu razvojnih poremećaja, naročito autizma.
U petom izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne bolesti, objavljenom prošle godine, došlo je do promjene definicije autizma, a samim time je došlo do dramatičnih promjena pri dijagnosticiranju toga razvojnog poremećaja.
Prema novoj definiciji, u priručniku se ne navode izričito razni specifični razvojni poremećaji kao što su autistični poremećaj, Aspergerov sindrom, dječiji dezintegrativni poremećaj i pervazivni razvojni poremećaj. Oni se u novom priručniku stavljaju pod zajednički pojam spektar autističnih poremećaja, a sami doktori u praksi određuju razinu poremećaja.
Savjetodavno vijeće, sastavljeno od vladinih službenika i članova zajednice oboljelih od autizma i njihovih obitelji, u svojoj izjavi je naglasilo kako se trebaju ozbiljno uzeti u obzir sve posljedice koje nov način definiranja autističnih razvojnih poremećaja može imati na oboljele.
U konkretnom smislu,  vijeće traži od doktora da budu posebno oprezni pri donošenju dijagnoza autističnih poremećaja po novom priručniku, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.
"Naš odnos prema oboljelima od autističnih poremećaja mora biti temeljen na potrebi, a ne na suhoparnoj definiciji. Bilo bi pogubno da neko dijete ne dobije potpunu stručnu podršku samo zato što njegova klinička slika nije u određenom trenutku odgovorala definiciji iz novog priručnika“, vijeće je zaključilo u svom izvještaju.
Vijeće posebno naglašava nužnost da svi oni koji su dobili specifične dijagnoze prije novog priručnika i dalje budu tretirani prema tim dijagnozama.
Potrebno je još analiza i znanstvenih istraživanja koliko su validne definicije iz novog priručnika, a naročito treba promatrati kakve će biti posljedice na čitavu zajednicu oboljelih od autizma i drugih razvojnih poremećaja, istaknuli su u vijeću.

B. Šutalo