Imam cerebralnu paralizu i roditelji mi zabranjuju ljubav koju sam našao na internetu

PITANJE: L. B. (24) Poštovana gospođo, evo možda mi pomognete savjetom, redovno Vas pratim i siguran sam da imate životno iskustvo potrebno za moj problem. Imam cerebralnu paralizu, živim u selu nedaleko Zagreba i internet mi je veza s vanjskim svijetom

Nažalost, nemam financijskih mogućnosti i ne mogu se družiti s prijateljima koje sam stekao dok sam išao u školu u Dubravi. Moj problem je meni nepremostiv. Preko jedne internetske stranice upoznao sam djevojku s istom dijagnozom kao i ja. Dopisujemo se već mjesecima i ona želi da se upoznamo. Ne znam kako to ostvariti? Nemam novaca da platim prijevoz do Zagreba, roditelji su stari i ne razumiju moju želju. Misle da sam pretjerao i ne mogu biti u vezi. Ne krivim ih, to je selo, jako zatvorena sredina koja me gleda kao jadnika. Bojim se izgubit ću ljubav, a mislim da imam pravo na nju? Što vi mislite?

ODGOVOR: Dragi mladiću, Vaše pitanje odražava svu složenost situacije u kojoj se nalaze osobe s invaliditetom u malim, posebno seoskim sredinama, daleko od Centara socijalne skrbi i udruga koje se bave potrebama osoba s invaliditetom. Još, ako je osoba lošijeg financijskog stanja, onda se stvarno može pomisliti da se radi o nepremostivom problemu za bilo kakvu aktivnost izvan kuće.
Žalosno je čuti za nemogućnost druženja s prijateljima iz škole, izlazaka i putovanja.Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'
No, kako god izgledalo, uvijek se može nešto učiniti. Evo, Vi ste već učinili prvi korak ovim javljanjem i iznošenjem na svjetlo dana svoje situacije. Motivirala Vas je ljubav i to je ona snaga koja ruši sve prepreke. Lijepo je znati da redovito pratite ovaj Portal i da ste se obratili s povjerenjem. I ja želim vjerovati da će se pronaći način kako Vam pomoći, i to konkretno. Želim vjerovati da među čitateljima IN Portala postoje dobri ljudi, ljudi koji bi bili spremni ponuditi Vam svoj prijevoz do Zagreba (doći po Vas i vratiti Vas kući), ili Vas uputiti na neki organizirani besplatni prijevoz ili udrugu kojoj se možete obratiti sa svojom potrebom. Možda dodirnete nečije srce, koje će poželjeti djelovati odmah i sada.
Zato svakako ostavite svoje podatke u uredništvu In-Portala.
Višemjesečnim dopisivanjem s djevojkom otkrili ste u njoj srodnu dušu. Rodila se ljubav. Ništa neobično da je Vaša draga poželjela susret u živo. Jeste li joj rekli svoju stvarnu situaciju i dosadašnje zapreke, ili Vam je neugodno o tome govoriti? Znate li njeno realno stanje i eventualne njene mogućnosti glede organiziranja vašega upoznavanja?
Bez obzira na okolnosti, nerazumijevanje roditelja i okoline, Vi imate pravo na sreću i ljubav. Da biste mogli ostvariti puninu života, potrebna Vam je podrška društva, sustava i pojedinaca.
No, s obzirom da se koristite Internetom, i sami se možete informirati o pravima na osnovi tjelesnog oštećenja i invaliditeta. Postoje povlastice prijevoza s popustom i do 75 posto na puni iznos vozne karte. Također imate pravo i na pratitelja.
Vaš primjer govori koliko u tom segmentu ima praznog prostora, govori o gorućoj potrebi konkretnog, organiziranog djelovanja institucija, volontera, ali i o potrebi  jačeg aktiviranja osoba sličnih potreba (u smislu udruživanja, povezivanja i djelovanja).
Ipak, veliki posao odrađuju i Udruge koje skrbe o osobama s invaliditetom gdje se mogu dobiti sve važne informacije. Mjesečno članstvo nije skupo, a korist je velika. Stoga, ukoliko već niste, pridružite se nekoj od postojećih Udruga.
Jer, loši materijalni uvjeti i kriza uistinu ne mogu biti opravdanje i razlog ostavljanja po strani mladih osoba s invaliditetom, poput Vas. Unatoč svega, ne treba gubiti nadu, jer Vi niste jadnik već osoba vrijedna pažnje, poštovanja i ljubavi, za koju ćete se, očito, trebati boriti.
Ljubav je uvijek vrijedna toga, ona je ta sila koja pokreće svijet. Sretno!

Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'