Mr. sc. Irena Švenda: Prehrana kod atrofiranih mišića

PITANJE: Marko S. (26) Prije dvije godine stradao sam u prometnoj nesreći i od tada sam u kolicima, paraplegija. S obzirom da mi je dugo trebalo da prihvatim svoje novonastalo stanje kroz to razdoblje nakupio sam priličan višak kilograma.

... Prije sam se aktivno bavio sportom i imao izdefinirane mišiće koji su se vremenom potpuno izgubili, prvenstveno zbog mojeg prekomjernog unosa ugljikohidrata. Najveći dio dana provodim u krevetu, jedem i igram igrice. Visok sam 1,87m, prije nesreće težina mi je varirala  85 do 90 kg. Nakon nesreće nisam se vagao, ali po mojoj procjeni imam oko 110 kg. Kakav način prehrane bi odgovarao mojem načinu života? Vježbama kod kuće pokušavam zadnjih mjesec dana vratiti mišiće ruku i ramenog obruča, što vjerujem da ću uspjeti. Ne znam koje vježbe bi mi pomogle za bolji tonus nožnih mišića, koji su potpuno atrofirali?
ODGOVOR: Dragi Marko, kako su sada znatno smanjene vaše aktivnosti, a time i utrošak energije vaša prehrana također treba biti drugačija. Pravi je izazov smanjiti unos ugljikohidrata, te povećati unos posebno povrća, bez tjelesne aktivnosti, jer nam ona, kao i ugljikohidratna hrana pomažu osloboditi serotonin- neurotransmiter, kojeg često nazivamo hormonom sreće. Irena Švenda, magistrica nutricionizma
Od ugljikohidrata vama se preporučuje cjelovite žitarice, poput integralne riže, ječma, heljde, a konzumaciju kruha potrebno je smanjiti ili izbaciti. Također dio ugljikohidrata trebate unositi putem korjenastog povrća – svakodnevno u glavnim jelima, te voća. Drugi ugljikohidrati vam nisu potrebni (uključujući slatkiše, kolače, kupovne sokove, čak i one na kojima piše 100%). Na vašem tanju treba se nalaziti komad nemasnog mesa, pirjanog s puno neraskuhanog povrća, od čega je dio korjenasto, a dio lisnato, te malo integralne žitarice za ručak. Večera je bez dodatka žitarica, a bez kruha svakako.
Uvedite više manjih obroka – 3 glavna, te 2 voćna međuobroka, i jedite na način da ostavite dio želuca praznim. Nakon nakon vremena, uz volju i disciplinu, takav režim postati će vam navika i biti će lagan. Također će se ustabiliti i flukotuacijua glukoze u krvi (šećera u krvi), a njime i lučenje inzulina, koje izaziva jaču potrebu za hranom, posebno za ugljikohidratima.
Za točnu preporuku, s obzirom na aktivnost koju sada radite te s obzirom na vaše navike trebalo bi individualno napraviti.

Mr. sc. Irena Švenda, nutricionističko savjetovalište Mountain - Fit