Povodom Dana planeta Zemlje: Astronauti vjeruju da nam prijeti razarajući udar asteroida

Prema pisanju Telegrapha, skupina bivših astronauta NASA-e koji su okupljeni u udrugu B612 ima želju da izgrade teleskop vrijedan 250 milijuna dolara. Teleskop im treba kako bi mogli lakše uočavati svemirske objekte koji su u našem okruženju.

Udrugu B612 osnovali su bivši astronauti, stručnjaci koji se bave svemirskim pojavama te ostali ljubitelji proučavanja svemira. Bivšim astronautima teleskop treba da mogu nekoliko godina , pa čak i desetljeća otkriti objekte koji bi mogli udariti u Zemlju. Prije četrnaest mjeseci, da podsjetimo, asteroid je izazvao razornu eksploziju iznad Čeljabinska u Rusiji, tada je ozlijeđeno preko 1500 ljudi u promjeru 41,8 km od centra eksplozije. Bivši astronauti tvrde kako nas je isključivo sreća spasila od većihposljedica udara tog asteroida.

"To vam je svemirski rulet. Ne možete igrati igru sreće i očekivati da ćete stalno pobjeđivati. Mnogi pogrešno misle da su udari asteroida rijetki. Nisu. Ali u našoj je moći da ih učinimo rijetkima“, rekao je dr. Ed Lu, bivši astronaut Space Shuttlea te jedan od stručnjaka koji su osnovali udrugu B612.

U utorak 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, udruga B612 održat će konferenciju kako bi otkrili neke od ključnih detalja, uključujući i video-prezentaciju u kojoj će prvi put otkriti lokacije i veličine budućih udara.

"Nalazimo se doslovno na streljani. To je ono što ljudima želimo poručiti. Veliki udari će doći, samo je pitanje kada.“, rekao je suosnivač udruge Rusty Schweickart, nekadašnji astronaut Apolla 9.

  M. Damjanović