Anka Slonjšak: Grubo kršenje prava osoba s oštećenjem sluha

"Osobe s invaliditetom jedna su od najsiromašnijih kategorija građana, a naknade koje im se osiguravaju s osnova njihovog invaliditeta ne pokrivaju niti trećinu stvarnih potreba", rekla je uz ostalo pravobraniteljica za OSI


Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak oštro se večeras usprotivila najavi da će osobe s oštećenim sluhom s navršenih 18 godina, odnosno nakon završetka redovnog školovanja, ostati bez prava na besplatne baterije za slušne aparate.

Izmjene Pravilnika o ortopedskim pomagalima, kojima su iz Popisa pomagala izbrisane sve baterije za slušna pomagala, izazvale su negativne reakcije javnosti, a ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je, nakon što je o tom pitanju dobio zatraženo izvješće, za HTV izjavio da se baterije "neće naplaćivati za djecu do 18 godine i sve osobe do završetka redovitog školovanja".

Pravobraniteljica na tu izjavu u priopćenju "oštro reagira" jer, kako navodi, ne vidi valjani razlog zbog kojeg se ne bi osobama s navršenih 18 godina i nakon završetka redovnog školovanja osiguravalo pravo na besplatne baterije za slušne aparate.

"Takvo postupanje predstavlja umanjivanje prava osoba s oštećenjem sluha i otežava njihovo pravo na rad i uključenost u zajednicu", upozorava Slonjšak.

Za odluku da se ne odobravaju baterije za slušne aparate kaže kako je rezultat nerazumijevanja potreba osoba oštećenog sluha i same svrhe slušnog aparata kao pomagala bez kojega osoba ne može sudjelovati niti u jednoj životnoj aktivnosti vezanoj uz komunikaciju.

"Oštro se protivimo ovoj odluci i smatramo da ona za gluhe osobe praktično znači uskraćivanje prava na slušno pomagalo, budući da je baterija dio slušnog aparata bez kojih sam aparat ne može biti u funkciji. Ako ćemo promatrati osobe s invaliditetom prema tome koliko njihova jednakost košta državu, uskraćujemo im temeljna ljudska prava", naglašava pravobraniteljica.

Osobe s invaliditetom jedna su od najsiromašnijih kategorija građana, a naknade koje im se osiguravaju s osnova njihovog invaliditeta ne pokrivaju niti trećinu stvarnih potreba, dodaje Slonjšak te najavljuje da će se u okviru svoje nadležnosti zalagati da se osobama oštećena sluha vrati pravo na baterije za slušna pomagala.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti