Facebook: Djevojka s invaliditetom osramoćena fotografijom na kojoj je gola

PITANJE: V.C (23) Vama se ovo možda ne čini ozbiljno pitanje, ali mene je dovelo do ludila. Imam profil na Facebooku i prijatelje koje poznajem i u stvarnom životu. Ti ljudi me poznaju osobno. Studiram, unatoč predrasudama prema nama iz malih sredina, posebno još ja žena s amputacijom noge. Problem koji me strašno uznemirio je sljedeći. Ne znam tko i kako je stavio na moju stranicu fotografije iz mog privatnog života. Ne vidi se moj mladić, ali vidim se ja golih grudi i bez proteze. Fotografije su s mora od prošlog ljeta, bili smo sami u jednoj uvalici. S mladićem sam još u vezi i on sigurno nema veze s ovim događajem. Znate koja je to sramota kad sam se vratila u svoje selo jedan vikend i osjetila poglede na sebi. Kako nisam često išla na Facebook te fotke su mogli vidjeti mnogi dok sam ja saznala za njih. Postoji li način da otkrijem krivca? Napominjem nitko ne zna moju lozinku. Kako je moguće i postoji li način da saznam tko je stavio te fotografije na moju stranicu?

ODGOVOR: Poštovana, pravo na zaštitu osobnih podataka jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka. Stoga je za slučajeve povrede prava na privatnost, uključujući i provaljivanje na facebook profile, osnovana Agencija za zaštitu osobnih podataka. Agenciji ćete morati podnijeti zahtjev za utvrđivanje prava na privatnost kako bi se moglo utvrditi tko Vam je provalio na facebook profil. Zahtjev možete podnijeti osobno ili pisanim putem na adresu Martićeva 14, Zagreb. Također, zahtjev možete ispuniti online na stranici www.azop.hr.

Tihana Levak, Pravna klinika Zagreb

Nakon što se utvrdi tko Vam je provalio na Facebook, protiv te osobe možete podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka. U članku 146. Kaznenog zakona (NN 144/12) propisano je da će se kaznom zatvora do tri godine kazniti onaj tko protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi osobne podatke fizičkih osoba koji se odnose, između ostalog, i na spolni život. Budući da se u Vašem slučaju radi o javnom objavljivanju osobnih podataka bez Vašeg znanja i privole, smatram da su ostvarena sva obilježja navedenog kaznenog djela.

Odgovara: Tihana Levak, Pravna klinika Zagreb

Napomena: Pitanja za rubriku Kutak za stručnjake šaljite na adresu: mladen.kristic@in-portal.hr


 


 


 

 

Povezane vijesti