Senzacionalno otkriće: Prvo solarno gorivo moglo bi spasiti čovječanstvo od klimatske katastrofe

U okviru europskog istraživačkog projekta Solar-Jet proizvedeno je prvo solarno gorivo za mlazne motore na svijetu, priopćila je Europska komisija

Istraživači su po prvi put uspješno prikazali čitav proizvodni lanac obnovljivog kerozina koristeći koncentrirano svjetlo kao visokotemperaturni izvor energije.

Treba naglasiti da je projekt još uvijek u eksperimentalnoj fazi te je proizvedena tek mala količina mlaznog goriva u laboratorijskim uvjetima, koristeći simuliranu sunčevu svjetlost. Međutim, ovo senzancionalno otkriće budi nadu da će se u budućnosti sva tekuća ugljikovodična goriva proizvoditi od solarne svjetlosti, CO2 i vode, navodi Europska komisija.

Ova tehnologija znači da ćemo moći proizvoditi obilne zalihe ekološki prihvatljivog goriva za zrakoplove, automobile i druga prijevozna sredstva.

"Ovim bi se uvelike mogla popraviti enegertska sigurnost, dok bi se jedan od glavnih stakleničkih plinova koji uzrokuje globalno zatopljenje pretvorio u važan resurs“, izjavila je europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Maire Geoghagan-Quinn.

Projekt Solar-Jet započet je u lipnju 2011. godine, a Europska unija ga financira s 2,2 milijarde eura.

Projekt Solar-Jet okuplja istraživačke organizacije među sveučilištima i iz područja industrije (ETH Zuerich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum fuer Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions and management partner ARTTIC).

U sljedećoj fazi projekta, partneri planiraju poboljšati solarni reaktor i procijeniti hoće li se postojećom tehnologijom moći proizvoditi veće količine po konkurentnoj cijeni.

B. Šutalo