Broj djece koja koriste lijekove za poremećaje u ponašanju rapidno je porastao

Čak polovica roditelja koji su dali potvrdni odgovor rekli su da su lijekovi imali izrazito pozitivan učinak na njihovu djecu

Prema podacima iz ispitivanja koje je proveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, 7,5 posto djece u SAD koristi neku vrstu medikamenta za poremećaje u ponašanju.

Podaci se razlikuju ovisno o imovinskom statusu obitelji, rasi i spolu djeteta.

Bijelim dječacima i djevojčicama češće se od ostalih vršnjaka prepisuju medikamenti za emocionalne poremećaje i poremećaje u ponašanju. Djeca iz obitelji nižeg imovinskog statusa također češće konzumiraju slične lijekove.

Podaci su bazirani na opsežnom istraživanju koje je 2012. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti proveo među djecom između 6. i 17. godine.

Za potrebe istraživanja roditelji su upitani jesu li njihova djeca u zadnjih 6 mjeseci konzumirala lijekove za probleme vezane za ponašanje, koncentraciju ili neka druga slična stanja.

Čak polovica roditelja koji su dali potvrdni odgovor rekli su da su lijekovi imali izrazito pozitivan učinak na njihovu djecu.

Roditelji nisu izričito pitani koju vrstu lijeka su njihova djeca konzumirala, ali u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti navode da podaci potvrđuju postojeći i predviđeni trend.

U zadnje dva desetljeća broj djece koja koriste lijekove za poremećaje u ponašanju je rapidno skočio, rekli su u centru. Taj trend je prisutan kod djece sve dobi, rasa i spola.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti