Kao samohrana majka s invaliditetom plašim se za sudbinu svog sina kojeg otac ne želi ni vidjeti

PITANJE: M. M. (26) Poštovani, kad sam imala 13 godina doživjela sam prometnu nesreću, od onda sam paralizirana na donje ekstremitete. Imala sam jednu kraću vezu u kojoj mi se dogodila trudnoća, nažalost dečko nije želio da se oženimo i skupa živimo jer sam ja u kolicima.

Potpisao je dokumente da je on otac kad se dijete rodilo. Došao ga je samo jednom vidjeti i nikada više, ne izvršava svoje obveze, niti se informira o djetetu. Imam roditelje u dubokoj starosti, a braću i sestre nemam. Zanima me kome bi dijete pripalo ako se meni što dogodi? Da li bi socijalna služba zvala oca ili bi dijete smjestili kod udomitelja?

ODGOVOR: Poštovana, obzirom da, kao što ste rekli, otac djeteta iako je priznao dijete kao svoje ne brine o njemu, može ga se lišiti roditeljske skrbi, a prijedlog za to mora inicirati centar za socijalnu skrb čim sazna za nebrigu o djetetu, a isto možete učiniti i Vi. Ukoliko dođe do toga i ako otac bude lišen roditeljske skrbi, a Vi spriječeni odnosno u nemogućnosti brige za dijete, dijete će se staviti pod skrbništvo prema čl. 152. Obiteljskog zakona. Poželjno je da skrbnik bude srodnik, a ukoliko to neće biti moguće, skrbnik će biti djelatnik Centra za socijalnu skrb koji zadovoljava propisane uvjete. O skrbništvu odlučuje Centar za socijalnu skrb.

Odgovara: Valentina Maljak, Pravna klinika Zagreb

Napomena: Pitanja za rubriku Kutak za stručnjake šaljite na: mladen.kristic@in-portal.hr

 

Povezane vijesti