Europska unija: Ugovor za slobodu prilagođavanja knjiga slijepima i slabovidnima

Prema Svjetskom udruženju slijepih, trenutno na svijetu živi oko 285 milijuna slijepih i slabovidnih ljudi. Nažalost, samo 5 posto tiskanih djela je pristupačno ovoj populaciji

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Europska unija potpisala ugovor kojim se postiže potpuna sloboda u prilagođavanju knjiga slijepima i slabovidnima.

Od 17. do 28. lipnja prošle godine, UN-ova agencija koja se bavi pravima vezanim za intelektualno vlasništvo, zajedno s Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo, održala je konferenciju u Marakešu (Maroko). Rezultat konferencije bio je Marakeški ugovor kojim se želi postići potpuna pristupačnost objavljenih tiskanih djela slijepima, slabovidnima i ostalim osobama koje ne mogu čitati crno-bijeli tisak.

Marakeški ugovor omogućava organizacijama slijepih i slabovidnih da mogu adaptirati i distribuirati tiskana djela svojim članovima bez prethodne autorizacije.

Prema Svjetskom udruženju slijepih, trenutno na svijetu živi oko 285 milijuna slijepih i slabovidnih ljudi, od toga većina u zemljama u razvoju. Nažalost, samo 5 posto tiskanih djela je pristupačno slijepima i slabovidnima.

Europska unija je supotpisujući Marakeški ugovor sa Svjetskim udruženjem slijepih izjavila da nam cilj mora biti da pristupačnost tiskanih djela bude 100-postotni.

Ugovor omogućava da se knjige u raznim formatima, brajici, velikog tiska, e-knjige i zvučne knjige, mogu slobodno razmijenjivati i dijeliti, ne samo unutar Europske unije nego i između Europske unije i zemalja u razvoju, stoji u izjavi Europske unije.

"Današnji potpis Marakeškog ugovora važan je korak prema potpunoj pristupačnosti svih objavljenih knjiga slijepima i slabovidnima. Knjige i ostala pisana izdanja moraju biti jednako pristupačna svima“, komentirao je potpisivanje ugovora Michel Barniar, predsjednik komisije za unutarnje tržište EU.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti