Fizički invaliditet ne utječe na kreativnost - moto je oboljelih od neuromuskularnih bolesti

Nacionalni dan ove je godine bio posvećen umjetničkom i kreativnom stvaralaštvu osoba s neuromuskularnim bolestima. Te bolesti mogu utjecati na kretanje i dišne organe, ali ne mogu eliminirati kreativnost, što pokazuju i mnogi umjetnički radovi tih osoba, poručuju iz SDDH

Fizički invaliditet ne utječe na kreativnost - moto je kojim Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) obilježava Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti.

Nacionalni dan ove je godine bio posvećen umjetničkom i kreativnom stvaralaštvu osoba s neuromuskularnim bolestima. Te bolesti mogu utjecati na kretanje i dišne organe, ali ne mogu eliminirati kreativnost, što pokazuju i mnogi umjetnički radovi tih osoba, poručuju iz SDDH.

Također ističu da će sva umjetnička djela pokazati široku raznolikost talenata i jedinstveni stvaralački izražaj osoba s invaliditetom na Prvoj likovnoj koloniji "Jarunska duga", koja će se u subotu održati na otoku Trešnjevci na Jarunu od devet do 16 sati.

Koloniju organizira Društvo distrofičara iz Zagreba koje okuplja najviše osoba s neuromuskularnim bolestima.

"Jarunska duga" prvi je pilot-projekt koji će se od sljedeće godine provoditi u svim članicama Saveza društava distrofičara Hrvatske. Time će se stvarati umjetničke baštine slikara i osoba s neuromuskularnim bolestima i pokazati da fizički invaliditet ne utječe na kreativnost.

Osim članova Društva distrofičara iz Zagreba, Prvoj likovnoj koloniji u subotu će se pridružiti i članovi udruga iz Krapine, Rijeke, Vinkovaca, Slatine, Siska, Zadra, Karlovca, Pule, Kaštela, Bjelovara, Požege i drugih gradova.

Nacionalni dan mnoge udruge ove godine obilježavaju i kampanjom "Zelene vrpce", koja se provodi od lani, priopćio je SDDH.

Hina

Foto: Duško Marušić/PIXSELL