Skandalozno: Diskriminacija žena s invaliditetom u salonima ljepote

PITANJE: Ž.K. (36) Poštovani, imam problem na polju osobne higijene. Živim s bratom koji je zbilja divna osoba i sve mi pomaže. Dugo godina sam bila bez partnera i napokon mi se počela događati lijepa romansa.

Sve ukazuje kako ćemo ući u vezu i, vrlo moguće, najdublju intimu. Moji se problem sastoji u tome što više nisam u stanju izvršiti depilaciju nogu i intimnog dijela tijela. Nedavno sam ostala šokirana neljubaznošću djelatnika u dva salona za uljepšavanje s njihovim obrazloženjima, gotovo jednakim, kako mi to nisu u mogućnosti napraviti jer nisu osposobljeni za rad s osobama s invaliditetom. Jasno Vam je da tako nešto ne mogu tražiti brata, većina bliskih prijateljica mi je također u kolicima i u stanju u kojem mi ne mogu pomoći, a pred par osoba koje bi eventualno došle u obzir osjećam preveliku nelagodu. Nisam sigurna kako bi i one reagirale na takvu zamolbu. Što da napravim?

ODGOVOR: Draga Ž., tek angažiranjem na ovom Portalu, otkrivam s kakvim se sve poteškoćama suočavaju osobe s invaliditetom. Često sam iznenađena, jer nikada ne bih pomislila kako bi (i to) mogao biti problem.

Mi, osobe bez tjelesnih ograničenja, često život uzimamo zdravo za gotovo i to je, u stvari, naš glavni nedostatak, jer na svemu, ali apsolutno na svemu što možemo i u čemu nam nije potrebna tuđa pomoć, moramo biti zahvalni.

Potpuno Vas razumijem, kao žena ženu, te kako je za Vas problem kojeg imate veoma važan (inače nam se ne biste ni obratili), kao i to da želite biti lijepi i poželjni muškarcu koji Vam se sviđa (premda je nemali broj onih muškaraca koji čak ni u današnje vrijeme nemaju nikakvih problema s prihvaćanjem prirodnog izgleda svoje izabranice).

Ipak, što možete učiniti?
Moram priznati, nisam ni sama pametna, no pokušat ću!
Palo mi je na pamet kako biste se možda mogli obratiti najbližoj Patronažnoj službi (djeluje pri Domu zdravlja) i pitati bi li Vam medicinska (patronažna) sestra mogla odraditi potrebnu depilaciju?

Nekako mi takvo rješenje ima najviše smisla.

Pribor ( sredstvo) za depilaciju vjerojatno biste sami trebali nabaviti, no možete i za to pitati.

S obzirom da se radi o medicinskoj struci, ne biste trebali imati zadrške pri postavljanju takvog pitanja.

Ukoliko to ne biste mogli tako riješiti, predlažem da Vam se putem ovog Portala jave ženske osobe s invaliditetom koje su taj problem riješile i otkriju način na koji su ga riješile.
Jedne drugima možete biti najbolje savjetnice. Iskustvo je najbolji savjetnik!
U tom slučaju, trebali biste ostaviti svoje podatke uredništvu (sve osobe koje rade za In-Portal senzibilizirane su za bilo koji problem s kojim se osobe s invaliditetom susreću).

Ne znam jesam li Vam uopće imalo pomogla, no, barem ću iskoristiti priliku kako bih Vas ohrabrila i prenijela Vam svoje dobre želje.
Ostajte mi njegovani i lijepi, uživajte u svojoj romansi!
Želim Vam da potraje, možda da postane i nešto više (taman ste u pravim godinama za to). Sretno!

Odgovara: Vesna Hari, dipl. soc. rad., Zadruga 'Martinov plašt'

Napomena: Pitanja za rubriku Kutak za stručnjake šaljite na: mladen.kristic@in-portal.hr