Idealna prehrana trudnice s invaliditetom

PITANJE: M. R. (28) U braku sam dvije godine i sretna jer sam trudna. Trudnoća prolazi u redu, ali trebam savjet o prehrani. Bojim se da ne dobijem previše na težini, naime imam urođeno skraćenje jedne noge zbog čega se brzo umaram, imam bolove u kralježnici, ne volim duge šetnje...

...uopće malo sam fizički aktivna. Radim sve kućne poslove, ali ne hodam puno van kuće. Kakvu prehranu bi mi preporučili sada kada sam u drugom stanju?

ODGOVOR: Fetus svu potrebnu hranu za svoj rast dobiva iz onoga što vi jedete, stoga je bitno održavati kvalitetnu prehranu tijekom trudnoće i nakon poroda kada dojite bebu. Za postizanje zdrave i uravnotežene prehrane trebate svaki dan jesti hranu koja sadrži dovoljni količinu škroba, ugljikohidrata, bjelančevina, masti, minerala i vitamina. Škrob i ugljikohidrati osiguravaju energiju, vitamine, minerale i vlakna. Nalazimo ih u kruhu, žitaricama, tjestenini, riži i krumpiru. Mlijeko i mliječni proizvodi (tvrdi sir, jogurt) osigurati će vam bjelančevine, vitamine i kalcij. Svježe voće i povrće te dobro oprana salata odličan su izvor minerala i vitamina. Folna kiselina koju nalazimo u lišću tamnozelenih biljaka, citrusnom voću, grahoricama i cjelovitim žitaricama ima važnu ulogu u razvoju kralježnice i mozga fetusa. Vaš liječnik prepoznati će nedostatak folne kiseline krvnim testovima, kao i da li je vaša težina iznad ili ispod normale. Za sve savjete pitajte liječnika koji vodi vašu trudnoću i stručnjake.