Istraživanje: Kronična bol možda se genetski nasljeđuje

 Iako kronična bol može biti povezana s drugim medicinskim stanjima vjeruje se da je izazvana problemima sa živčanim sustavom i slanjem bolnih signala u mozak unatoč nepostojanju očiglednih oštećenja tkiva


Predispozicije za pojavu kronične boli možda se nasljeđuju, pokazuje istraživanje britanskih znanstvenika koji su proučavali četiri česta sindroma kronične boli kod blizanaca.

Istraživanje više od osam tisuća parova blizanaca pokazalo je da su bolna stanja poput sindroma iritabilnog kolona, boli u mišićnokoštanom sustavu, kronične boli u zdjelici ili bolest suhoga oka zajednička osobama koje dijele isti DNK.

"Ovo istraživanje jedno je od prvih koja ispituju ulogu naslijeđa i faktora okoliša u objašnjavanju veza između različitih sindroma kronične boli. Rezultati jasno sugeriraju da se kronična bol može naslijeđivati u obiteljima. Daljnijm istraživanjima rezultati bi mogli dovesti do liječenja koja mogu promijeniti živote onih koji pate od kronične boli", kaže voditeljica istraživanja Frances Williams s King's College London za BBC.

Dok utjecaj okoline vjerojatno igra ulogu u pojavi četiri kronična bolna stanja geni bi mogli biti odgovorni za čak do dvije trećine izgleda za razvoj nekog sindroma kronične boli, vjeruju autori istraživanja. Oni su za časopis Pain kazali da je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdilo točno koji su geni odgovorni.

Kronična bol je bol koja traje ili se vraća mjesecima, česta je i ima mnogo različitih uzroka koji otežavaju dijagnozu i liječenje. Iako kronična bol može biti povezana s drugim medicinskim stanjima vjeruje se da je izazvana problemima sa živčanim sustavom i slanjem bolnih signala u mozak unatoč nepostojanju očiglednih oštećenja tkiva.

Stručnjaci nastoje otkriti više o kroničnoj boli kako bi poboljšali kvalitetu života milijuna ljudi koji ju trebaju trpjeti.

Znanstveni tim je odlučio proučiti jednojajčane i dvojajčane blizance jer te dvije skupine daju idealnu priliku za usporedbu i proučavanje utjecaja gena. Jednojajčani blizanci dijele isti DNK za razliku od dvojajčanih.

Hina

 

Povezane vijesti