Multipla skleroza: Sve što niste znali o neurološkoj bolesti od koje pati sve više ljudi

Cilj obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnom nivou sa sudjelovanjem u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu

Prema inicijativi MSIF (Multiple Sclerosis International Federation) koja je osnovana 1967. godine kao krovna organizacija koja povezuje nacionalne udruge pacijenata širom svijeta, Svjetski dan multiple skleroze od 27. svibnja 2009. godine svake se godine održava zadnje srijede u svibnju sa ciljem pomoći u rješavanju problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja nakon što je bolest dijagnosticirana čime se ostvaruju najbolji rezultati za pacijenta.

U šetnju bez nervoze

Cilj obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnom nivou sa sudjelovanjem u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu, skupila sredstva koja će pomoći organizaciju svih aktivnosti pokreta i udruženja pacijenata te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju multiple skleroze na međunarodnom nivou.

Nema nervoze sa splitskim Društvom multiple skleroze

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze (MS) 28. svibnja 2014. godine Društvo multiple skleroze Split organizira akciju pod geslom "U šetnju bez nervoze s Društvom multiple skleroze" s ciljem senzibilizacije šire javnosti na poteškoće uzrokovane ovom neurološkom bolešću. Društvo multiple skleroze Split već 23 godine okuplja oboljele osobe od MS-a na području Splitsko-dalmatinske županije.

Misija virtualnih junaka

Šetnja kreće okupljanjem u 9.30 sati na vrhu Marmontove ulice (preko puta RK Zare) gdje će biti i prezentacijski štand Društva. Sve će biti u narančastoj boji jer je to zaštitna boja MS-a, boja optimizma i životne energije. Nakon dolaska na Zapadnu obalu pustit će balone s motivacijskim porukama o aktivnom nošenju s bolešću (otprilike u 10 sati). Glazbenim nastupom M2 duo u 10.30 sati, u Centru Zlatno doba, Branimirova obala 1 otvorit će izložbu fotografija naše fotosekcije Društva. Inspiraciju za fotografije našli su u video igri Resident Evil. Na fotografijama su članovi, članovi obitelji i prijatelji koji glume virtualne junake ove igre. Misija virtualnih junaka je preživjeti zarazu virusima, boriti se bez predaje baš kao što je i onih stvarnih -oboljelih od multiple skleroze. Izložba će se moći pogledati od 28. svibnja do 30. lipnja.

Pozivamo građane da se pridruže u šetnji, posjete izložbu fotografija te iskažu podršku oboljelima od multiple skleroze da nastave svakodnevnu borbu s ovom teškom, neizlječivom bolešću.

Bolest koja ne bira žrtve

Multipla skleroza najčešća je kronična demijelinizacijska bolest, većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 20. i 40. godine života. Uzrok bolesti nije poznat. Smatra se da multipla skleroza nastaje kao rezultat međudjelovanja genskih i čimbenika okoline, odnosno bolest nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost za bolest, ali i djelovanjem nekog vanjskog čimbenika. Osobe koje boluju od multiple skleroze često se susreću s brojnim kliničkim simptomima koji smanjuju kvalitetan i normalan život oboljelih, kao što su pareza, plegija, spastičnost, trnci, ataksija, intencijski tremor, urgentna inkontinencija, konstipacija, retencija mokrenja, oštećenje seksualnih funkcija itd.

Multipla skleroza kao upalna bolest središnjeg živčanog sustava može kod oboljelih uzrokovati teškoće pri hodanju i težu pokretljivost, a dio pacijenata završit će u invalidskim kolicima. Tijek bolesti je u svake osobe različit i nepredvidiv. Stupanj invalidnosti kod oboljelih od multiple skleroze procjenjuje se po standardiziranim ljestvicama oštećenja, od kojih je najpoznatija EDSS-ljestvica (Expanded disability status scale). Multipla skleroza remeti vezu između mozga i drugih dijelova tijela, no to ne znači prekid društvenih veza i aktivnosti oboljelog. Prioritet je nastavak rada, dakle zaposlenost koja uz financijsku sigurnost znači održavanje socijalnih kontakata potvrdu vrijednosti oboljelog, te njegova prihvaćanja kao člana zajednice.

Piše: Božica Ravlić 

 

Povezane vijesti