Lažni vojni invalid oštetio državni proračun za više od 300 tisuća kuna

 

Ličko-senjska policija prijavila je 37-godišnjeg Gospićanina za kojega sumnja da je na prijevaru stekao staus hrvatskog ratnog invalida i državu pritom oštetio za preko tristo tisuća kuna.

U gospićkom Općinskom državnom odvjetništvu još nije odlučeno hoće li se držati policijske kvalifikacije prema kojoj je Gospićanin osumnjičen za prijevaru ili će ga goniti za teži oblik nedjela.

"Nas kvalifikacija iz kaznene prijave ne veže, može se ići i na težu kvalitikaciju i na stjecaj kaznenih djela, na ratno profiterstvo, a na koncu i na odbačaj prijave", izjavila je Hini zamjenica općinske državne odvjetnice Đurđica Ojurović.

Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević ističe da tek treba utvrđivati ima li 37-godišnjak status hrvatskog branitelja ili mu je mirovina koju je primao od 2006. do prosinca, određena i na temelju izmišljenog statusa, a ne samo spornog invaliditeta.

U kaznenoj prijavi 37-godišnjaka se tereti da je u ožujku 2004. Uredu državne uprave Ličko-senjske županije podnio zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida u kojem je naveo da je u prosincu 1991. zadobio povrede kao pripadnik hrvatskih obrambenih snaga.

Zahtjevu je, kako stoji u prijavi, priložio "Protokol kirurške ambulante jednog medicinskog centra na kojem su preko podataka koji se odnose na drugu osobu unijeti njegovi podaci, čime je lažno prikazao činjenice o zadobivanju povrede i doveo u zabludu Ured državne uprave koji mu je u srpnju 2004. donio Rješenje kojim je ostvario status hrvatskog ratnog vojnog invalida“.

Na temelju navedenih lažnih činjenica doveo je u zabludu i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje te je ostvario pravo na invalidsku mirovinu, čime je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu ne manjem od 310 tisuća kuna, kazala je Brozičević.

Hina

Foto: Goran Jakus/PIXSELL