Znanstvenici: Dobar san poboljšava učenje i memoriju, a manjak sna vodi pretilosti i bolestima

Stručnjak za istraživanje sna prof. Russel Foster rekao je da ignoriranje važnosti dobrog sna direktno dovodi do mnogih bolesti suvremenog doba: raka, srčanih bolesti, dijabetesa, pretilosti i povećane osjetljivosti na infekcije

 

Kineski i američki znanstvenici su, koristeći se naprednom mikroskopijom, analizirali veze između moždanih sinapsi koje se stvaraju tijekom sna.

Njihovo istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu Science, dokazalo je da izgubljen san ne može nadoknaditi intenzivna intelektualna aktivnost i misaoni trening.

Stručnjaci su rekli da se radi o značajnom i elegantnom istraživanju koje je razotkrilo mehanizme memorije.

Jako je dobro poznato da dobar san ima važnu ulogu u učenju i pamćenju. Ali što se uistinu događa u mozgu pri gubitku redovitog sna, bilo je predmet znanstvenih rasprava i polemika.

Istraživači iz School of medicine njujorškog sveučilišta i pekinškog sveučilišta Shenzhen, učili su laboratorijske miševe novoj vještini, hodanju po rotirajućem štapu. Zatim su promatrali njihovu moždanu aktivnost, ovisno o tome spavaju li miševi redovno ili ne.

Studija je pokazala da miševi koji redovno spavaju stvaraju značajno više novih neuroveza, što znači da bolje uče.

"Pronalazak da dobar san aktivira stvaranje dodatnih sinapsi je novo otkriće. Znali smo da je dobar san važan, ali smo ovaj puta dokazali da je mozak u snu itekako aktivan. Mozak u snu ponavlja dnevne aktivnosti i stvara nove sinapse, a time utvrđuje i naše učenje i pamćenje“, rekao je prof. Wen-Biao Gan s njujorškog sveučilišta.

Ovo je samo jedno od niza istraživanja koje dokazuje iznimnu važnost dobrog sna.

Prošle godine je objavljena studija koja dokazuje da mozak koristi san kako bi se riješio toksina skupljenih tijekom dana.

Imajući na umu sve dokaze koje nam znanost otkriva, zabrinjavajuće je koliko je suvremeno društvo arogantno prema važnosti dobrog sna.

Stručnjak za istraživanje sna prof. Russel Foster rekao je da ignoriranje važnosti dobrog sna direktno dovodi do mnogih bolesti suvremenog doba: raka, srčanih bolesti, dijabetesa, pretilosti i povećane osjetljivosti na infeksije.

"Svi ćemo biti bolja i zdravija bića, samo ako budemo više spavali“, rekao je prof. Foster.

Profesor Gan je dao savjet svima koji žele biti učinkovitiji pri učenju: "Ako želiti upamtiti nešto na dulji period onda su vam iznimno važne nove sinapse. Bolje je nakon učenja otići na vrijeme na spavanje nego nastaviti učiti."

B. Šutalo

 

Povezane vijesti