Oštra rasprava unutar OSI zajednice oko pitanja je li pretilost invaliditet

Koje je vaše mišljenje? Slažete li se da bi pretilost trebala postati invaliditetom? Ako ste pretili, smatrate li da ste sami odgovorni za svoju pretilost i kako biste se osjećali ako bi se vaša pretilost proglasila invaliditetom?

Je li pretilost invaliditet? Na Europskom sudu pravde aktualan je proces kojega je pokrenuo Danac Karsten Kaltaft, 160 kilograma težak dječji odgajatelj koji je dobio otkaz i proglašen je nesposobnim za posao jer se, između ostaloga, ne može sagnuti kako bi privezao vezice na dječjim cipelama.

Kaltaft tuži lokalne vlasti u Velikoj Britaniji i zahtijeva da se pretilost definira kao invaliditet i time dobije sva zakonska protudiskriminacijska prava. Ako ovaj slučaj prođe na Europskom sudu pravde i pretilost se prepozna kao invaliditet, odnos poslodavaca prema pretilim zaposlenicima će se morati u potpunosti promijeniti, prvo u Velikoj Britaniji, a zatim u čitavoj Europskoj uniji. Poslodavci će morati osigurati šire stolce svojim pretilim zaposlenicima, također i parkirna mjesta bliža radnom mjestu, samo su neki od primjera.

Pitanje je li pretilost invaliditet je prilično kontroverzno i ovaj slučaj je pokrenuo razne polemike unutar OSI zajednice.

Jedna od najvećih britanskih organizacija za osobe s invaliditetom Scope pokrenula je anketu na Facebooku i Twiteru gdje su se osobe s invaliditetom i ostali izjasnili smatraju li pretilost invaliditetom i koje su posljedice proglašavanja pretilosti invaliditetom.

Većina brojnih Britanaca s invaliditetom koji su komentirali na društvenim mrežama smatraju da pretilost nije i ne smije postati invaliditetom. Mnogi su se čak našli i povrijeđeni tom idejom.

"Većina nas nije kriva za svoj invaliditet, a pretile osobe u pravilu jesu“, komentirali su.

Česti su bili komentari kako poslodavci neće htjeti zapošljavati "punašnije“ osobe iz straha da bi ih mogli više koštati. No bilo je i onih koji su smatrali da pretilost čini osobe funkcionalno nesposobnima i da ih tako definira kao osobe s invaliditetom. Ljjudi se ne probude jednog dana i odluče da će početi jesti više nego što mogu potrošiti. Iako se radi o zdravom načinu života, ključni problem je što svi nemaju jednake mogućnosti, edukaciju i priliku birati zdraviji stil života, komentirali su.¸

Istina da je veliki broj pretilih osoba samo krivo za svoju pretilost, ali nije zanemariv broj onih kojima je pretilost posljedica postojeće dijagnoze i nisu krivi za nju. Pretilost jest faktor disfunkcionalnosti i znantno otežava svakodnevni život, a često ima za posljedicu psihičko oboljenje i društvenu osudu. No Europski sud pravde bi morao biti jako oprezan kod donošenja presude jer bi proglašenje pretilosti invaliditetom moglo imati nepredvidive posljedice na radno zakonodavstvo, a moglo bi otežati i borbu protiv pretilosti jer bi presudom pretilost dobila auru invaliditeta i tako skinula odgovornost s pojedinaca koji su u pravilu svojim lošim prehrambenim navikama i nezdravim stilom života uzrokovali pretilost.

Koje je vaše mišljenje? Slažete li se da bi pretilost trebala postati invaliditetom? Ako ste pretili, smatrate li da ste sami odgovorni za svoju pretilost i kako biste se osjećali ako bi se vaša pretilost proglasila invaliditetom?

B. Šutalo

 

Povezane vijesti