Obama, mi te volimo: Američki predsjednik traži veće plaće za radnike s invaliditetom

Očekuje se da će ova revolucionarna predsjednička odredba o zabrani plaćanja radnika s invaliditetom manje od zajamčene minimalne plaće radikalno promijeniti položaj Amerikanaca s invaliditetom na tržištu rada

 

 Administracija američkog predsjednika Baracka Obame krenula je u provedbu plana koji će onemogućiti poslodavce koji imaju ugovor s državom da zaposlenike s invaliditetom plaćaju manje od minimalno zajamčene plaće, što je bila dosadašnja praksa.

Prema zakonskom prijedlogu kojega je objavilo ministarstvo rada, radnicima koji su na bilo koji način ugovorno vezani s državom, a to se odnosi i na radnike s invaliditetom, povisit će se minimalna plaća na 10.10 dolara po satu.

Ova povišica će efektivno ukinuti dosadašnju praksu plaćanja radnika s invaliditetom manje od minimalne plaće.

Ranije ove godine, predsjednik Barack Obama izdao je izvršnu odredbu o aktualnoj povišici. Nakon što se u prvoj verziji odredbe nisu nalazili radnici s invaliditetom koji su radili za manje od minimuma, Barack Obama je pod pritiskom OSI organizacija, lobija i aktivista, uključio nepravedno zanemarene radnike s invaliditetom u završnu verziju odredbe.

"Ako radite puno vrijeme, ne biste smjeli živjeti u siromaštvu“, izjavio je Obama. "Moja izvršna odredba će se odnositi i na Amerikance s invaliditetom jer se načelo mora odnositi na sve jednako“.

Prema američkom ministarstvu rada, povišicu će doživjeti oko 200 tisuća radnika, a ministarstvo nije izašlo s podatkom koliki je udio radnika s invaliditetom.

Očekuje se da će ova revolucionarna predsjednička odredba o zabrani plaćanja radnika s invaliditetom manje od zajamčene minimalne plaće radikalno promijeniti položaj Amerikanaca s invaliditetom na tržištu rada.

B. Šutalo