Siniša Varga: Neodgovarajuća prehrana i pretilost postaju sve veći problem javnog zdravstva u EU

Republika Italija od 1. srpnja ove godine preuzima predsjedanje Europskom unijom, a kao glavne prioritete istaknula je sigurnost pacijenata, inovacije u brizi o pacijentima, transparentnost cijena lijekova, novu prehranu i mogućnost ograničenja ili zabrane uzgoja genetski modificiranih organizama

 

Novi ministar zdravlja Siniša Varga sudjelovao je u radu Vijeća ministara Europske unije za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača (EPSCO). Tom prigodom je u Luksemburgu potpisao sporazum o zajedničkoj nabavi lijekova, cjepiva i medicinskih uređaja za suzbijanje prekograničnih zdravstvenih prijetnji, čime bi se trebali postići povoljniji uvjeti nabave i niže cijene.

Hrvatski se ministar zauzeo za suradnju u određivanju cijene lijekova i osnovnog paketa zdravstvenih usluga, u provedbi inovativnih informatičkih rješenja i prekogranične suradnje u zdravstvu, priopćili su iz Ministarstva zdravlja.

Na sastanku je središnja tema bila regulativa u području medicinskih proizvoda i in-vitro dijagnostičkih postupaka, s ciljem zaštite zdravlja pacijenata.

U Luxemburgu su prihvaćeni i zaključci Vijeća EU o ekonomskoj krizi i zdravlju, a ujedno je istaknuta potreba za snažnijom suradnjom u području razvoja lijekova i unapređenju e-Zdravstva.

Na sastanku je bilo riječi i o neodgovarajućoj prehrani, nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti te problemu debljine koji sve više pogađa europsko stanovništvo. Kao što se zna, debljina uvelike doprinosi razvoju kroničnih bolesti, a to za posljedicu ima povećanje broja akutnih pacijenata u sustavu javnog zdravstva, kao i troškove njihova liječenja.

Republika Italija od 1. srpnja ove godine preuzima predsjedanje Europskom unijom, a kao glavne prioritete istaknula je sigurnost pacijenata, inovacije u brizi o pacijentima, transparentnost cijena lijekova, novu prehranu i mogućnost ograničenja ili zabrane uzgoja genetski modificiranih organizama.

M. Damjanović

Foto: PIXSELL


 

 

Povezane vijesti