Turia Pitt: Djevojka s invaliditetom koja je postala simbol borbe za ženska prava

 Turia Pitt ima opekline koje pokrivaju 65 posto njezinog tijela. Prošla je stotinjak operacija i više od dvije godine provela u bolnici dok su se liječnici borili za njezin život. Danas je inženjerka rudarstva, motivacijski govornik i spisateljica

 

Ideali ženske ljepote mijenjali su se od ugodno popunjenih žena s naglašenim oblinama, do 20. stoljeća kad se ovaj pojam potpuno promijenio te dijete i mršavljenje postali simbol ljepotica. Twiggy iz šesdesetih bila je šokantno mršava za te godine, no današnja izgladnjela i mršava tijela - kosturi koji šetaju modnim pistama nalik dječacima - nameću ideale koji svakoj razumnoj ženi ukazuju na bolest našeg doba anoreksiju i bulimiju.

Australijski Women's Weekly odlučio se na fantastičan potez i umjesto izgladnjelih, retuširanih lica na naslovnicu postavio simbol ženske borbe i preživljavanja.

Urednica Helen McCabe za ovu djevojku kaže: "Svaki pokušaj da se opiše magija i ljepota ove žene zvučat će kao fraza ili kliše. Ipak, nikada nisam upoznala tako izuzetnu osobu."

 

Hrabra dvadesetšetogodišnja maratonka Turia Pitt 2011. godine sudjelovala je u ultramaratonu u Australiji. Šumski požar kojem nije uspjela pobjeći uzrok je zadobivenih opeklina koje pokrivaju 65 posto njezinog tijela.

Od tada je prošla stotinjak operacija i više od dvije godine provela u bolnici dok su se liječnici borili za njezin život. Danas je inženjerka rudarstva, motivacijski govornik i spisateljica. Član je komisije za dodjelu godišnje školarine Women of the Future koju dodeljuje Women's Weekly magazin i njezine riječi dovoljno govore o snazi koju posjeduje.

"Za mene je samopouzdanje jednako ljepoti", kaže Turia Pitt.

Hoćete li slijediti trendove ili razmisliti nakon ovih fotografija i riječi Turie Pitt odlučite same, no ne zaboravite da samo u zdravom tijelu egzistira zdrav duh. Ljepota je zadovoljstvo samom sobom, prihvaćanjem sebe sa svim manama i vrlinama koje nam daju samopouzdanje i osjećaj sigurnosti u vlastitoj koži.

Božica Ravlić