Znanstvenici upozoravaju: Manjak sna utječe na brže starenje mozga

Ovaj bi podatak mogao biti važan i u praćenju nastanka demencije kod starijih osoba, smatraju znanstvenici te podsjećaju da su ranija istraživanja pokazala u kojoj je mjeri važna duljina sna za njihove kognitivne sposobnosti


Rezultati istraživanja koje od 2005. provode znanstvenici s medicinskog fakulteta sveučilišta u Singapuru, a odnose se na povezanost kraćeg spavanja kod osoba starijih od 55 godina i propadanja funkcija mozga, pokazali su da je manjak sna utjecao na brže starenje njihova mozga.

Ovaj bi podatak mogao biti važan i u praćenju nastanka demencije kod starijih osoba, smatraju znanstvenici te podsjećaju da su ranija istraživanja pokazala u kojoj je mjeri važna duljina sna za njihove kognitivne sposobnosti.

Iako je brže proširenje moždanog ventrikula svojevrstan signal za opadanje kognitivnih sposobnosti mozga i razvoj neurodegenerativnih bolesti poput primjerice Alzeimerove bolesti, djelovanje sna na navedene pojave dosad nije proučavano.

U istraživanju započetom 2005. znanstvenici su pratili skupinu zdravih odraslih osoba u dobi od 55 godina i više. Svake dvije godine magnetskom rezonancijom mjeren je volumen njihova mozga, a u istom vremenskom razdoblju podvrgavani su i neuropsihološkim procjenama kognitivnih funkcija. Istodobno su kroz upitnike odgovarali o tomu koliko spavaju. Kod onih koji su spavali manje ustanovljeno je brže proširenje moždanih ventrikula, kao i pad kognitivnih sposobnosti

"Rezultati naših istraživanja pokazali su da se kraće spavanje može povezati sa starenjem mozga", rekla je voditeljica istraživanja dr. June Lo.

Rezultati istraživanja objavljeni su u listu Sleep.

Hina

 

Povezane vijesti