Osobe s invaliditetom uskoro će automobilima upravljati mislima

Pomoću gadgeta koji stavljate na glavu možete čitati električne impulse vašeg mozga što se pomoću računala pretvara u upravljanje automobilom

 

Automobilska industrija posljednjih nekoliko godina postala je više nego interesantna. Električni automobili uzimaju sve više prostora, što medijskog što u trgovinama automobilima ili na putevima, piše Zimo.

S druge strane, Google i mnogi drugi razvijaju tehnologiju koja će omogućiti automobilima da sami voze.

Brojni senzori, povezanost s internetom, karte i navigacija samo su neki elementi kojima će automobili budućnosti biti opremljeni.

Testovi za sada teku odlično, pa se tako već autonomni automobili testiraju i u realnim uvjetima na putevima.

Osim što mogu sami voziti, automobilima bismo u budućnosti mogli upravljati samo umom.

Možda je ipak bolja opcija samovozivi automobili, jer se oni nikad ne umaraju, ali ova tehnologija bi mogla omogućiti osobama s invaliditetom, poglavito paraplegičarima i tetraplegičarima, da bez teškoća upravljaju vozilom.

I ne samo vozilima već i invalidskim kolicima, i to koristeći samo svoje misli.

Naravno, izraditi auto kojim se može upravljati mislima  vrlo je kompleksan zadatak, ali Brain Driver je na dobrom putu.

Pomoću gadgeta koji stavljate na glavu možete čitati električne impulse vašeg mozga što se pomoću računala pretvara u upravljanje automobilom.

Brain Driver koristi 12 senzora, ali iz kompanije kažu kako je to prevelika brojka, te kako testiraju smanjenje barem na pola.

Kako bi vozili mislima trebate prvo naučiti kako koristiti uređaj koji imate na glavi. Nekima za sada to uspijeva dok nekima ne.

Problem s ovim gadgetom jest da još uvijek nije razvijena tehnologija koja omogućuje lagano skretanje, pa je tako trenutačno dostupno samo lijevo i desno. Također, nije dostupno određivanje brzine kretanja.

Izvor: portalanalitika.me

 

Povezane vijesti