E-cigarete također mogu sadržavati kancerogene tvari

PITANJE: T.F. (40) Pušim u prosjeku dvije kutije cigareta dnevno oko petnaest godina. Više puta sam pokušao potpuno prestati pušiti, ali prekidi bi bili kratki i vremenom bih se vraćao na istu količinu. Obitelj mi predlaže da pokušam s e-cigaretama koje su, kažu, zdravije. Kakvo je vaše mišljenje?

ODGOVOR: E-cigarete se sastoje od tri glavna dijela: baterije koja se može puniti, raspršivača koji stvara toplinu i isparava e-tekućinu te refilla ili tanka koji se pune tekućinom sa željenom količinom nikotina. Na tržištu u ponudi postoje tekućine do 36 miligrama nikotina po mililitru, ali ima i onih bez nikotina.

Proizvođači e-cigarete reklamiraju je kao zdraviju alternativu običnoj cigareti. Taj navod opravdavaju tvrdnjom da "uz korištenje e-cigarete ne postoji pasivno pušenje te da one ne sadrže 4 000 kemijskih supstanci i kancerogene supstance koje se nalaze u duhanskim cigaretama“. Voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Verica Kralj kaže: "Zdravstvene posljedice korištenja e-cigareta još uvijek nisu poznate. Moguće dobrobiti ili štetni učinci njihove uporabe su predmet neslaganja između različitih zdravstvenih organizacija i istraživača. Kontrolirane studije e-cigarete su rijetke zbog relativno nedavnog izuma. Neke studije su pokazale da stvarne razine nikotina nisu uvijek odgovarale iznosu nikotina navedenima na punjenjima, isto tako su pronađene neke kancerogene tvari u njima. Pušenje takvih proizvoda može predstavljati i rizik za otrovanje i ovisnosti o nikotinu“.

In-Portal