Što treba poduzeti kada vozaču s invaliditetom pauk odnese auto zbog nepropisnog parkiranja?

PITANJE: Poštovani, imam 30 godina i živim u Zagrebu. Nedavno mi je pauk odnio autu s mjesta za osobe s invaliditetom jer ja kao invalid nisam istaknuo pločicu s podacima vlasnika i vozila osobe s invaliditetom na prednju stranu stakla.

 

Pločica je bila tamo, ali je čini se pala. Uglavnom, kada sam došao po auto u Zagreb parking i pokazao im da je pločica u autu koji su oni dopremili na parkiralište u Novi Zagreb, rekli su da to nije njihova stvar, naime da nije bila na vidljivom mjestu. Oni su dijelom u pravu. No, naljepnica je bila vidljiva. Ovo je bila nesretna okolnost. Nisam ništa skrivio. S pravom sam parkirao na mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom. Mogu li s ovim na sud? Hoću li izgubiti spor? Trebam li platiti kaznu?

ODGOVOR: Poštovani, Vi svakako imate pravo koristiti besplatno parkiranje kao i parkirati na mjestima posebno oblježenim za osobe s invaliditetom. Međutim, da biste ostvarili ta prava, morate istaknuti naljepnicu i znak pristupačnosti staviti na propisano mjesto.

Temeljem članka 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ("Narodne novine“, broj 158/13) osobe sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto, mogu propisanim znakom pristupačnosti označiti vozilo u kojem se prevoze. Prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti ne smije koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom. Prema članku 3. Pravilnika o znaku pristupačnosti („Narodne novine“, broj 78/08) znak pristupačnosti omogućava parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu posebno obilježena. U članku 9. navedenog Pravilnika propisano je da se znak pristupačnosti stavlja ili privremeno lijepi u donji lijevi kut prednjeg vjetrobranskog stakla vozila.

Također, prema članku 2. Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja (Sl. glasnik 12/11). osobe s invaliditetom mogu parkirati na javnim parkiralištima pod naplatom bez plaćanja i to tijekom jednog dana najduže dva sata u kontinuitetu, bez vremenskog prekida. Osobe s invaliditetom ovu pogodnost u praksi mogu ostvariti tako da u vozilu uz važeći znak pristupačnosti istaknu i naljepnicu koju izdaje organizator parkiranja.

Dakle, s obzirom da znak pristupačnosti nije bio na propisanom mjestu, a naljepnica sama po sebi nije dovoljna za ostvarivanje ovih prava, smatram da bi bilo najbolje da platite kaznu i ne podnosite tužbu jer za nju nemate elemenata, s obzirom da od strane Zagreb parkinga nije došlo do povrede Vaših prava, već je nažalost Vaš propust što znak pristupačnosti nije bio na propisanom mjestu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovara: Tihana Levak, Pravna klinika Zagreb