Korištenje hrane kao nagrade za dobro ponašanje jedan je od faktora učestale pretilosti kod autistične djece

Čak i u najmlađoj dobi djeca s autizmom su sklonija pretilosti i prekomjernoj težini nego ostala djeca njihove dobi, pokazuje najnovija studija

 

U opsežnoj i temeljitoj analizi medicinskih podataka istraživači su utvrdili da je 23% djece s autizmom, a 25% s aspergerovim sindromom pretilo. Dodatno, studija je pokazala da 15% djece s autizmom i 11% s aspergerovim sindromom imaju prekomjernu težinu. 

Radi usporedbe, prema istoj studiji 6% djece bez razvojnih poremećaja je pretilo, a 11% ima prekomjernu težinu.Rezultati istraživanja temelje se na analizi podataka djece između 2 i 20 godine života koji su bili pacijenti Klinike za djecu u Massachusettsu od 2008. godine  do 2011. godine.„Zamijetili smo da se značajne razlike u težini pojavljuju već u dobi između druge i pete godine, a ta se tendencija nastavlja prema starijoj dobi“ istaknula je dr. Sarabeth Broder-Fingert, jedna od autorica studije objavljene u znanstvenom časopisu Academic pediatrics.

Nije potpuno jasno zašto je pretilost toliko zastupljenija među autističnom djecom, ali znanstvenici ukazuju na manjak tjelesne aktivnosti, socijalne interakcije s vršnjacima i korištenje hrane kao nagrade za dobro ponašanje kao moguće faktore.

 

B.Š

 

Povezane vijesti