AuThink, projekt za autističnu djecu, oduševio Microsoft

Iza projekta AuThink stoje studenti FESB-a i FER-a Ivan Pavičić, Marko Marinović, Luka Vidačak i Ivan Božić, a radi se o sustavu za rehabilitaciju djece s autizmom pomoću softvera na tabletima

Sustav se već testira u splitskom Centru za autizam i ima potporu brojnih stručnjaka koji sastavljaju zadatke a koje djeca rješavaju kroz igru na tabletu. Roditelji zatim mogu prilagođavati pripremljene zadatke koji su relevantniji djetetovoj okolini. Na taj način djeca se bolje prilagođavaju radu u svojoj prirodnoj okolini i uče koristiti modernu tehnologiju kako bi se osamostalili.
AuThink projekt pobijedio je na ovogodišnjem MS Imagine Cupu i sada dobio nagradu od 40.000 kuna za prvo mjesto na MS Softver Startup Akademiji.

“S tim novcem osnovat ćemo tvrtku i krenuti u daljnji razvoj našeg rješenja” — ističu dečki iza ovog projekta. Problem u cijeloj priči jest kako monetizirati projekt radi humanosti njega samoga, s obzirom na to da tvorci ovog sustava ne žele profitirati na autističnoj djeci. Tako su uz pomoć tvrtke Profico iz Splita pronašli model kako će moći i zarađivati.

“Prodaja licenci samim centrima za autizam ili pokušaji prodaje nadležnim državnim institucijama bila su logična stvar, ali kako bi napravili softverski startup s održivim razvojem nedostajala je još jedna komponenta, a to je skalabilnost” — kaže Matej Perak iz tvrtke Profico.

Zbog toga su dečki smislili poslovni model koji se bazira na licenciranju po broju autistične djece, samo što za njih licence kupuju tvrtke u okviru svog društveno odgovornog poslovanja. Manji dio uloženih sredstava se ponovno investira u promociju tvrtki donatora na društvenim mrežama i newsletterima, dok ostatak ide u daljnji razvoj proizvoda.

Suci na Microsoftovom startup natjecanju uz kvalitetu proizvoda prepoznali su i održivost poslovnog modela u kojem svi dobivaju povrat — AuThink, roditelji, djeca, centri za autizam i stručna tijela, te tvrtke koje na ovaj način ulažu u novi vid marketinga i tako promoviraju svoje društveno odgovorno poslovanja ujedno čineći dobro.

Projekt ide i dalje te će predstavljati Hrvatsku na globalnom Imagine Cup natjecanju u Rusiji.

Saša Fišter/zimo.co