Novo istraživanje mozga djece s autizmom moglo bi dovesti do učinkovite terapije

Istraživači naglašavaju da rezultati ukazuju na nove aspekte kod nastanka autizma i da otvaraju nove putove prema potencijalnim terapijskim rješenjima

 

Nova studija je otkrila da djeca s autizmom imaju ekstra sinapse, što utječe na način funkcioniranja njihovog mozga.

Sinapse prenose signale i omogućuju neuronima u mozgu da međusobno komuniciraju. Standardno, djeca odrastajući prolaze kroz proces odbacivanja sinapsi i tako smanjuju njihov broj.

Međutim, sudeći prema novim nalazima objavljenim u on-line znanstvenom časopisu Neuron, djeca s autizmom ne prolaze kroz taj proces što rezultira povećanim brojem sinapsi, koje imaju utjecaj na funkcioniranje njihovih moždanih aktivnosti.

"Ovo je prvi put da su znanstvenici analizirali proces odbacivanja sinapsi kod djece s autizmom“, izjavio je koautor studije dr. David Salzer sa sveučilišta u Columbiji.

Istraživači naglašavaju da rezultati ukazuju na nove aspekte kod nastanka autizma i da otvaraju nove putove prema potencijalnim terapijskim rješenjima.

Za potrebe studije istraživači su analizirali moždane uzorke 26 osoba s autizmom između 2 i 20 godina i 20 osoba bez autizma ili drugih razvojnih poremećaja. Kod djece bez razvojnih poremećaja broj sinapsi se do kraja djetinjstva prepolovio, pokazalo je istraživanje, a kod djece s autizmom broj sinapsi smanjio se samo za 16 posto.

Služeći se mišjim modelom autizma, znanstvenici su ovaj fenomen povezali s proteinom MTor. Znanstvenici su uspjeli djelovati kod miševa uz pomoć lijeka Rapamisin.

Iako Rapamisin nije pouzdan za korištenje kod ljudi, istraživači su istaknuli da su na obzorju novi lijekovi koji bi i kod ljudi mogli djelovati kod nedovoljnog odbacivanja sinapsi.

"Činjenica da primjećujemo promjene u ponašanju govori nam da bismo mogli pozitivno djelovati i nakon što je autizam dijagnosticiran, čim pronađemo adekvatan lijek za primjenu kod ljudi“, dodao je dr. Salzer.

Branimir Šutalo 

 

Povezane vijesti