Senzacija u medicini: Uskoro konačno uništenje dječje paralize

Borba protiv dječje paralize jedna je od uspješnijih priča globalnog javnog zdravstva. Godine 1988. zabilježeno je 350 tisuća slučajeva oboljelih od dječje paralize u više od 150 zemalja. Bolest je danas raširena u samo tri zemlje – Nigeriji, Afganistanu i Pakistanu

 

Kombiniranje cjepiva protiv dječje paralize moglo bi znatno ubrzati konačno globalno uništenje ove opake bolesti, navodi se u studiji objavljenoj u uglednom znanstvenom časopisu Science.

Oralno cjepivo je do sada predvodilo borbu protiv dječje paralize, ali novo istraživanje provedeno u Indiji pokazalo je da dodatna injekcija neaktiviranog virusa izrazito osnažuje imunitet.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je rezultate ovog istraživanja uistinu povijesnima.

Ova bolest, koja se širi preko zaraženog izmeta, u težim slučajevima može izazvati i smrt.

Borba protiv dječje paralize jedna je od uspješnijih priča globalnog javnog zdravstva. Godine 1988.zabilježeno je 350 tisuća slučajeva oboljelih od dječje paralize u više od 150 zemalja. Bolest je danas raširena u samo tri zemlje – Nigeriji, Afganistanu i Pakistanu, a sveukupni broj oboljelih je pao za 99 posto.

Oralno cjepivo se pokazalo kao praktično i korisno zbog svoje povoljne cijene i načina djelovanja u probavnom traktu, za razliku od injekcije koja je skuplja i djeluje kroz krvotok. No, pokazalo se da je oralno cjepivo manje učinkovito baš u zemljama gdje je najpotrebnije. Naime, problem nastaje kad druge infekcije, česte u zemljama gdje dječja paraliza i dalje hara, interferiraju s cjepivom. Baš zato se dvostruko cijepljenje pokazalo kao prava solucija, a novo istraživanje je to i potvrdilo.

Nažalost, unatoč što je istraživanje pokazalo učinkovitost nove metode cijepljenja, ostaje problem kako osigurati cjepiva djeci u ratom zahvaćenim područjima.

Sigurnosno pitanje je iznimno važno i koristi se kao prvorazredno političko pitanje. Talibani su 2012. godine zabranili cijepljenje na pakistanskom području pod njihovom ovlasti sve dok Amerikanci ne prestanu s korištenjem dronova.

Dvostruko cijepljenje se već počelo primjenjivati u Nigeriji, a znanstvenici se nadaju da će se početi primjenjivati i u Pakistanu.

"Rezultati ove studije su doista revolucionarni u kontekstu globalne borbe protiv dječje paralize“, izjavio je dr. Bruce Eylward, stručnjak iz Svjetske zdrastvene organizacije.

"Ova studija nam je pomogla da shvatimo i primijenimo neaktivirani virus u konačnom eliminiranju ove teške bolesti“, dodao je dr. Bruce Eylward.

Branimir Šutalo

 

Povezane vijesti