Skandalozno: Vozačica za prometnu nesreću okrivila osobu koja se kolnikom kretala u invalidskim kolicima

PITANJE: I. B. (22) Poštovani, nedavno sam sudjelovao u prometnoj nesreći. Vozio sam se svojim elektromotornim kolicima uz desni rub kolnika jer je pločnik na tom dijelu ceste bio prepun rupa i izbočina.

 

U jednom trenutku automobil koji me zaobilazio napravio je to u velikom luku, prešavši vjerojatno s više od polovice automobila na suprotnu traku i frontalno se sudario s drugim vozilom. Srećom, brzina nije bila velika pa nitko nije teže stradao. Bilo mi je strašno biti dio te nesreće. Prošlo je već 6 mjeseci od toga, a neki dan sam dobio poziv na sud. Čini se da je vozačica koja me zaobilazila optužila mene za nesreću koju je izazvala. Kaže da sam, citiram: "Vrludao po cesti“. To nije istina. Vozio sam ravno uz desni rub kolnika. Sada sam izuzetno opterećen i nevjerojatna je njena laž kojom me napada. Što da radim? Jesam li se uopće smio tamo kretati s kolicima?

ODGOVOR: Poštovani, pravila ponašanja sudionika u cestovnom prometu regulirana su Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, u daljnjem tekstu: Zakon). Zakonom je pješak definiran kao osoba koja sudjeluje u prometu, a nije vozač niti putnik u vozilu ili na vozilu. U čl.124. Zakona navodi se da se pješak ne smije kretati ni zadržavati na kolniku te da se pješak mora kretati nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka, odnosno površinom pokraj kolnika prikladnom za kretanje pješaka. Iznimno, u čl.125., na cesti na kojoj ne postoji nogostup ili druga površina određena, odnosno prikladna za kretanje pješaka, ili na cesti na kojoj postoji nogostup ili druga površina određena, odnosno prikladna za kretanje pješaka kojom se pješaci ne mogu koristiti iz bilo kojeg razloga, pješaci se mogu koristiti kolnikom. Ako se pješak kreće kolnikom, mora se kretati što bliže rubu kolnika na način kojim ne ometa i ne sprečava promet vozila. Nadalje, u čl.128. Zakona, navodi se da se pješak koji gura ručna kolica, bicikl, moped ili motocikl, osobe koje se kreću uz pomoć prijevoznih sredstava na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pritom ne kreću brzinom većom od brzine čovječeg hoda, moraju se kretati uz desni rub kolnika u smjeru kretanja. Iz gore navedenog proizlazi da ste se Vi smijeli kretati kolnikom uz desni rub ako je postojao razlog nemogućnosti kretanja nogostupom, odnosno površinom predviđenom za kretanje pješaka.

Odgovara: Matija Kontrec, Pravna klinika u Zagrebu


 


 


 

 

Povezane vijesti