Novi heroj OSI zajednice: Slijepi vozač oborio rekord u vožnji automobilom i zadivio svijet

"Cilj nam je da ljudima omogućimo užitak vožnje automobilom pa makar se radilo o iznimno teškom invaliditetu. Vožnja simbolizira samostalnost i neovisnost i baš zato ju želimo približiti osobama s invaliditetom.. Moj primjer im govori da su čuda moguća, a mogu ih i provozati ako se usude“, veli najbrži slijepi vozač na svijetu

 

Britanac Mike Newman, 52-godišnji bankar i otac dvoje djece, slijep je od rođenja i unatoč svom invaliditetu živi život, kako bi se reklo 'sto na sat', ali u njegovom slučaju ova fraza je doslovna.

Ljudska vrsta uživa u vožnji automobilom tek oko sto godina, ali čini se da se ta opsesija brzinom i neovisnošću čvrsto ugradila u naš DNA, neovisno o tome vidimo li ili ne.

Iako će mu vožnja u Formuli 1 ipak ostati samo san, Mike Newman već čitavo desetljeće vodi upornu borbu s obaranjem rekorda u brzini vožnje automobilom za slijepe osobe. Ono što su Rogeru Bannisteru bile četiri milje, to je Mike Newmanu brzina od 200 milja na sat (oko 322km/h).

Prošlog rujna je uspio povratiti rekord vozeći 183 milja na sat (oko 300 km/h) i tako srušiti aktualni rekord kojega je držala slijepa turska pop zvijezda Metin Senturk.

Prošlog tjedna Mike je uspio nadmašiti samoga sebe prešavši magičnu granicu od 200 milja na sat vozeći 'nabrijani' Nissan GT–r na tri kilometra dugoj stazi na zračnoj luci Elvington kod Litchfielda (UK).

Iza Mikea u identičnom Nissanu jurio je njegov otac koji ga je putem radio veze navodio i, najvažnije, upozorio kada se mora zaustaviti.

"200 milja je godinama bila moja opsesija. Bila je to duga i naporna borba, a sad sam uspio i prva sam slijepa osoba na svijetu kojoj je to pošlo za rukom“, izjavio je Mike Newman.

Mike je također prva slijepa osoba nakon legendarnog Donalda Campbella koji drži simultane brzinske rekorde i na zemlji i na vodi. Naime, Mike je prošle godine vozeći F1 power boat vozio 93. 5 milja na sat (150 km/h) i tako oborio brzinski rekord na vodi.

"Presretna sam kad vidim Mikea kako juri jer znam da je sretan. Svi smo ponosni na njega, iako nemam pojma odakle mu hrabrost“, rekla je Mikeova supruga Christine.

Mike je obarajući rekorde uspredo pokrenuo i humanitarnu organizaciju Speed of sight koja se bavi prilagodbom automobila osobama s različitim vrstama invaliditeta.

"Cilj nam je da ljudima omogućimo užitak vožnje automobilom pa makar se radilo o iznimno teškom invaliditetu. Vožnja simbolizira samostalnost i neovisnost i baš zato ju želimo približiti osobama s invaliditetom“, rekao je Mike. "Moj primjer im govori da su čuda moguća, a mogu ih i provozati ako se usude“, dodao je kroz šalu.

Branimir Šutalo