Jeste li čuli za magičnu biljku koja liječi dijabetes?

Piskavica je popularna i kod tretmana kardiovaskularnih problema, jer snizuje kolesterol i razine triglicerida te pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija

Prorok Muhamed rekao je za maleno sjeme piskavice: "Da znate vrijednost ove biljke, plaćali bi njenu težinu u zlatu.“

To je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka koja datira još od doba starih Egipćana i Hipokrata. Piskavica (lat. Trigonella foenum-graecum), može se svrstati u prirodna čuda antičkog doba, kada je bila izvanredno hvaljena i cijenjena.

U liječenju i prehrani koristi se njeno sjeme, koje je neizbježan sastojak curryja i drugih začinskih mješavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem Istoku.

Velika nutritivna vrijednost

Sjeme piskavice je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata. Među ljekovitim spojevima su kolin, trigonelin diosgenin, jamogenin, tigogenin i neotigogenin. Od vrijednih minerala, sadrži bakar, željezo, magnezij i mangan.

Postoji nekoliko načina upotrebe ovog korisnog sjemena. U zapadnoj herbalnoj medicini, pije se u obliku čaja za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta.

Djelotvorna je i protiv alergija i peludne groznice. Kada se koristi kao iscrpina ili prah, do izražaja dolaze njena dubinska svojstva te postaje vrijedan tonik i superhrana.

Stimulira metabolizam jetre i bubrega te općenito zagrijava tijelo. Piskavica smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Snižava kolesterol u krvi već nakon 10 dana primjene.

Korisna u liječenju brojnih bolesti

Imate li problema s kolesterolom ili šećerom u krvi, neka vam piskavica bude među prvim izborima za uklanjanje ovih tegoba.

Piskavicom se ostvaruju odlični rezultati u liječenju dijabetesa. Uspostavlja ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi- izoleucin, koja kontrolira lučenje inzulina. I moderna istraživanja podupiru tradicionalno korištenje piskavice u snižavanju i kontroliranju šećera.

Prema nekim navodima uzimanje 50 g piskavice na dan u prosjeku dovodi do 30-postotnog poboljšanja nalaza već u roku od 10 dana.

Popularna je i kod tretmana kardiovaskularnih problema, jer snizuje kolesterol i razine triglicerida te pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija. U ovu je svrhu preporučljiva doza 10 do 20 g dnevno.

Izvrstan tonik za probavu

Piskavica u liječenju probavnog sustava djeluje na nekoliko načina: stimulira probavu, budi apetit i uklanja višak sluzi.

Svojim sluzavim sastojcima štiti i iscjeljuje probavnu sluznicu, smanjuje kolike i grčeve te pokreće crijeva.

Kao gorki tonik ima i povoljan učinak na jetru i slezenu poboljšavajući njihov metabolizam. Koristi se kod teške probave, manjka apetita, slabosti, kolika, proljeva i povećanja jetre i slezene. Kako je god pripremljena ili korištena, ima opor i gorak okus.

Piskavica za žene

Mada zvuči nevjerojatno, piskavica može ženama povećati grudi, jer sadrži fitoestrogen koji utječe na rast dojki i na zadržavanje vode u tkivu.

Osim za ljepotu, dobra je i za dojilje jer potiče proizvodnju mlijeka, umiruje dojenčad, opskrbljuje ih željezom i pomaže u dobivanju na težini. Također, smanjuje tegobe PMS-a. Zbog djelovanja na maternicu konzumirajte je par dana prije poroda, jer potiče kontrakcije i olakšava sam čin rađanja.

Osim što pomaže ženama, dobra je i za muškarce zbog diosgenina u svom sastavu. Diosgenin jača spolnu moć i liječi mnoge spolne probleme.

Piskavica je veoma cijenjena i u vanjskoj primjeni. Može se koristiti u obliku obloga za giht, teške čireve na koži, fistule, gnojenje kostiju i otvorene rane na nogama.

Kada se koristi za njegu kože, proljepšava i pomlađuje te uklanja nečistoće. Kao tonik za kosu, pomaže kod ispadanja vlasi i liječi infekcije uzrokovane gljivicom Achorion Schonlein.

Kod ispadanja kose, masirajte glavu mljevenim sjemenom pomiješanim s maslinovim uljem.

 Čaj od piskavice

Dvije žličice sjemenki stavite u 2 dl hladne vode.  Zakuhajte, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, te procijedite. Pijte polagano, u malim gutljajima.

 Prah od piskavice

Sjeme možete kuhati u kašu ili samljeti u prah (samljeveno u prah je djelotvornije). Uzimajte pola žličice dva puta dnevno za poboljšanje probave. Žlicu svježe samljevenih sjemenki piskavice pijte s vodom triput dnevno prije jela za jačanje organizma u cijelosti.

 Laksativ od piskavice

U svrhu laksativa, pola do jedne male žličice svježe samljevenih sjemenki razmutite u 2.5 dcl vode i pijte jednom do triput dnevno.

Izvor: alternativa-za-vas


 

 

Povezane vijesti