Opatija: Vodeći stručnjaci na simpoziju o novim metodama transplantacije srca

 

Pomoćnik ministra zdravlja za transplantacije Dragan Korolija Marinić rekao je da su transplantacije najsloženiji medicinski postupci, a Hrvatska je na tom području u europskom i svjetskom vrhu


Sedmi međunarodni simpozij o transplantaciji srca i asistiranoj cirkulaciji "2014 Brano Heart Failure Forum" u Opatiji, okupio je 300 sudionika među kojima je i nova medicinska direktorica Eurotransplanta Undine Samuel, koja je na toj dužnosti od početka kolovoza.

Igor Gregorić sa Sveučilišta "Texas" iz Houstona rekao je da je simpozij prilika za razmjenu vizija, ideja i iskustava u transplantaciji srca i drugim kardiokirurškim zahvatima sudionika iz različitih krajeva svijeta.

Na konferenciji za novinare istaknuo je da je simpozij posvećen istaknutom kardiokirurgu Branislavu Brani Radovančeviću, koji je podrijetlom iz Srbije, a iznimna ostvarenja u kardiokirugiji, posebno transplantaciji srca, ostvario je u Houstonu. Radovančević je umro 2007. godine, a kako bi se nastavio njegov entuzijazam, vizija i zalaganje odlučeno je da se organizira međunarodni simpozij.

Nova medicinska direktorica Eurotransplanta Undine Samuel istaknula je da je Hrvatska vrlo uspješna članica Eurotransplanta, neprofitne organizacije koja potiče i koordinira postupke doniranja i transplantacije organa zemalja članica.

Pomoćnik ministra zdravlja za transplantacije Dragan Korolija Marinić rekao je da su transplantacije najsloženiji medicinski postupci, a Hrvatska je na tom području u europskom i svjetskom vrhu. To je primjer kako mala zemlja može biti uspješna na nekom području te može pokazati svima kako biti uspješan i u drugim područjima medicine te društva uopće, rekao je.

Skup se prvi put održava u Hrvatskoj, a traje do 20. rujna. Organiziraju ga KB Dubrava i Zavod za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju u suradnji sa Sveučilišnom bolnicom "Texas" i "Memorial Hermann Hospital" iz Houstona (SAD).

Hina