Studija: Očevo pušenje povećava rizik od astme u djece

Ako muškarac puši više od deset godina prije začeća djeteta, izgledi da dijete dobije astmu povećavaju se za 50 posto


Muškarci pušenjem povećavaju izglede da njihova djeca dobiju astmu, pa čak i ako odbace cigaretu puno prije djetetova začeća, otkriva studija predstavljena na kongresu Europskog društva za respiratorne bolesti (ERS) u Muenchenu.

Autori studije provedene na sveučilištu u Bergenu u Norveškoj utvrdili su da što ranije muškarac počinje uživati nikotin to je veća opasnost da njegova djeca obole od nealergijske astme.

Mladići koji počnu pušiti prije navršenih 15 godina utrostručuju opasnost da im djeca razviju astmu, navodi Cecilie Svanes, voditeljica studije koja je pratila pušačke navike 13.000 muškaraca i žena.

Sperma je napose podložna utjecaju štetnih tvari tijekom razvoja mladog čovjeka, navode znanstvenici. No čak i muškarci koji počnu pušiti kasnije mogu naštetiti budućoj djeci, osobito ako puše tijekom dugog razdoblja.

Ako muškarac puši više od deset godina prije začeća djeteta, izgledi da dijete dobije astmu povećavaju se za 50 posto, utvrdila je studija.

Rizik od astme povećavaju i drugi faktori, kao što su onečišćenje zraka i izloženost kemijskim tvarima u nekim profesijama, dodaje Svanes.

Studija, međutim, nije utvrdila veze između astme i pušenja majke godinama prije djetetova rođenja i kod majke igra ulogu pušenje u trudnoći za koje je poznato da je štetno.

Hina