Dan ružičaste vrpce: Od raka dojke umire sve više muškaraca

Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke

 

Čak 90 posto oboljelih žena može se izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Ovu manifestaciju u Hrvatskoj organizira Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donne. U Hrvatskoj se održava prve subote u listopadu. U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena. Smatra se da će od raka dojke oboljeti jedna od deset žena. Ružičasta vrpca znak je i simbol sudjelovanja, solidarnosti i potpore.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Postoje upozoravajući faktori za razvoj raka dojke, a to su: genetska predispozicija, žene koje su imale ranu prvu menstruaciju (prije 12. godine), koje nisu rodile ili su rađale iza 30. godine, koje su ušle u kasnu menopauzu (poslije 55. godine), pretile. Simptomi kod koji svakako treba obratitit pozornost te potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na rak dojke su čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo ili otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

U sklopu humanitarne kampanje 'Darujmo ružičasti život' prikuplja se novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje. Ove se godine kampanji priključio proizvođač dodataka prehrani Solgar, a tijekom listopada u ljekarnama diljem Hrvatske kupci će moći pronaći njihov Skin, Nails and Hair proizvod označen ružičastom vrpcom. Od svake prodane bočice tog proizvoda Solgar će deset kuna donirati udruzi Europa Donna Hrvatska.
"Aparat je prijeko potreban jer ga u Hrvatskoj nema. Cijena aparata je 500.000 eura, a olakšao bi tijek liječenja, žena ne bi morala ići na 20 ili 30 zračenja, već bi bila ozračena samo jednom i to za vrijeme operacije", naglasila je Nives Morić, voditeljica kampanje Darujmo ružičasti život'.

"Lani je od raka dojke umrlo 994 žene te čak 16 muškaraca, a ove godine udruga poseban naglasak stavlja na važnost preventivnih i redovitih pregleda te im je cilj potaknuti realizaciju Centara izvrsnosti (Breast Unit Center)", istaknula je Vesna Ramljak, predsjednica Europe Donne Hrvatska.

Pridružite se u subotu, 4. listopada od 10 sati prigodnom programu koji organizira Dan ružičaste vrpce Europa Donna Hrvatska na Cvjetnom trgu u Zagrebu, Trgu bana Josipa Jelačića, na uglu Bogovićeve ulice te u većim hrvatskim gradovima.

Udruga Žene u borbi protiv raka dojke Narcisa Ludbreg u subotu 4. listopada obilježit će 'Dan ružičaste vrpce' u vremenu od 10 do 11 sati na Trgu Svetoga Trojstva. Dobrovoljnim prilogom uključite se u akciju naše Udruge za dolazak pokretnog mamografa za pregled dojke u Ludbreg – poručuju iz Udruge 'Narcisa.

Zadarska sekcija Europa Donna organizira tradicionalnu šetnju Dan ružičaste vrpce. Pozivamo i Vas da sudjelujete u šetnji i date podršku ovoj velikoj humanitarnoj akciji u subotu, 4. listopada u 11sati, na Narodnom trgu u Zadru.

Cijeli je mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke. Apeliramo na građane, bez obzira na spol, da odu na preventivni pregled i tako pokažu brigu za vlastito zdravlje.

Božica Ravlić

 

 

Povezane vijesti