Klikom miša protiv pretilosti

Samo jednim klikom na internetski portal Sportiva.hr korisnici će dobiti informacije o zagrebačkim sportskim klubovima, gradskim sportskim savezima te o svim objektima za sport i rekreaciju u glavnom gradu Hrvatske

"Sportiva.hr je edukativni, zdravstveni i komercijalni projekt koji se bavi sportom i rekreacijom, a namijenjen je internet korisnicima koji traže podatke o organiziranosti sporta i sadržajima rekreacije na području grada Zagreba koji su sufinancirani kroz Program javnih potreba u sportu", kazao je direktor Centra za istraživanje i razvoj (CIRS) Tomislav Paškvalin.

Po njegovim riječima ideja o interaktivnoj sportskoj karti Zagreba rođena je u Zagrebačkom športskom savezu, pri kojem CIRS djeluje, a cilj joj je povećanje svijesti građana Zagreba o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti na zdravlje te povećanje udjela stanovništva koje se aktivno bavi sportom i rekreacijom.

Po istraživanjima Republika Hrvatska je na visokom sedmom mjestu u Europi po pretilosti, jer je 61 posto hrvatskih građana pretilo i to 79,2 posto muškaraca i 49,9 posto žena. Jedan od razloga tome je što se u Hrvatskoj samo 3 do 7 posto stanovništva starije dobi bavi sportom, te 18 posto mlađe populacije. Taj postotak u skandinavskim zemljama, Švedskoj, Finskoj i Danskoj se penje na 70 posto, u Irskoj 58, dok se u susjednoj Sloveniji 52 posto stanovništva bavi sportom ili rekreacijom.

Ovo je prvi portal ovakve vrste, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji, a objedinjuje podatke iz 67 sportova, 883 zagrebačka sportska kluba, 72 gradska sportska saveza, 228 organizatora programa rekreacije te 783 objekata i lokacija na kojima se provode treninzi i po zamisli CIRS-a trebao bi biti putokaz drugim gradovima u Hrvatskoj i regiji u izradi interaktivnih sportskih karata u njihovim gradovima, ali i županijama i regijama.

In-Portal / Hina

Foto: Marko Prpić/PIXSELL