Broj likova s invaliditetom u američkim TV serijama u značajnom porastu, za naše producentske kuće OSI ne postoje

"Mi u osnovi vidimo više glumaca koji tumače likove s invaliditetom. No, problem je u tome što te likove zanemarivo malo igraju osobe sa stvarnim invaliditetom", kaže predsjednica asocijacije koja okuplja glumce s invaliditetom

 

Naše vodeće producentske kuće uporno ignoriraju činjenicu da osoba s invaliditetom u Hrvatskoj ima više od pola milijuna i da čine gotovo 15 posto sveukupne populacije. Kao najbrojnija manjina u našem društvu osobe s invaliditetom u domaćim TV serijama uopće nisu zastupljene, što se možda i ne bi moglo ustvrditi za ostale manjinske skupine.

No, zato je situacija u najvećoj industriji zabave, onoj američkoj, bitno drugačija. Novo je istraživanje naime pokazalo značajan porast likova s invaliditetom koji se pojavljuju u tamošnjim TV serijama u udarnim terminima emitiranja. Amerikanci, za razliku od nas, svjesni su potrebe da se senzibilizacija šire javnosti za manjinska prava, svejedno o kojoj je manjini riječ, proširi i na 'drugu frontu', dakle na TV serijale koji bilježe visoku gledanost.

Televizijske kuće ABC, CBS, NBC, Fox... ove će godine kao svoj doprinos promociji inkluzivnosti redovito prikazivati jedanaest likova s invaliditetom. No, i to je relativno malo, budući da je rečeno istraživanje pobrojalo 813 redovitih likova u najgledanijim TV serijama, što znači da su osobe s invaliditetom zastupljene tek s 1,4 posto. Primjerice, neusporedivo su bolje zastupljeni likovi iz gay i lezbijske zajednice.

"Mi u osnovi vidimo više glumaca koji tumače likove s invaliditetom. No, problem je u tome što te likove zanemarivo malo igraju osobe sa stvarnim invaliditetom, a što opet umanjuje autentičnost likova i priča. Ono što ohrabruje jest podatak, izveden iz ovog istraživanja, da je vidljiv trend veće zastupljenosti osoba s invaliditetom u TV reklamama i drugim oblicima oglašavanja", rekla je Anita Hollander, predsjednica SAG -AFTRA, asocijacije koja okuplja glumce s invaliditetom.

Likovi s invaliditetom, kako je najavljeno, pojavit će se u Foxovim serijama Red Band Society, Empire i Glee, ABC-ovom Uvodu u anatomiju, CBS-ovom CSI: Crime Scene Investigation, NBC-evom Parenthoodu i u Bljesku.

Možda je jedanaest OSI likova u toliko serija malo, no možete li se sjetiti barem jedne hrvatske TV serije koja je našla za shodno ponuditi osobi s invaliditetom neku zapaženiju ulogu.

M. Kristić

 

Povezane vijesti