Shizofrenija: Znakovi koji ukazuju na pojavu opake bolesti

Neki pacijenti počnu misliti da su uvijek oni u središtu pozornosti drugih ljudi, njihovog ponašanja ili izjava. To može biti uvod u halucinacije i deluzije, koje su tipične za shizofreniju


Promjene u načinu izražavanja mogle bi predstavljati upozoravajuće znakove shizofrenije, ali su ipak tipični prvi znakovi poteškoće u u održavanju pažnje i u pamćenju.

"To može jako ograničiti radnu sposobnost i sposobnost uspostave odnosa s ljudima", rekao je Peter Falkai iz Njemačkog društva za psihijatriju, psihoterapiju i neurologiju (DGPPN).

Međutim, prijatelji, obitelj i kolege često prvi put primijete te simptome tek tijekom akutnog izbijanja bolesti.

Simptomi shizofrenije često se sporo razvijaju tijekom dugog razdoblja. Promijenjena percepcija stvarnosti može biti drugi znak upozorenja. Oboljelima se zvukovi i boje mogu činiti življima ili promijenjenima.

"Neki pacijenti počnu misliti da su uvijek oni u središtu pozornosti drugih ljudi, njihovog ponašanja ili izjava", rekao je Falkai. To može biti uvod u halucinacije i deluzije, koje su tipične za shizofreniju.

Pravodobna dijagnoza je važna budući da rani početak liječenja može usporiti napredovanje bolesti koja se obično manifestira u mladosti: kod muškaraca u dobi između 15 i 25 godina, a kod žena nešto kasnije.

Tek da podsjetimo, shizofrenija je poremećaj koji označava često kroničnu, ozbiljnu mentalnu bolest koja primarno pogađa sposobnost razmišljanja, s otežanom percepcijom stvarnosti, što uzrokuje promjenu ponašanja i nemogućnost izražavanja emocija.

In Portal / Hina

 

Povezane vijesti