Epidemija kod susjeda? Tri osobe u BiH pod nadzorom zbog moguće zaraze ebolom

Mikrobiologinja Mirsada Hukić, članica Europske mreže za kontrolu virusnih uvezenih bolesti, izjavila je za medije u BiH da u toj zemlji nema posebnih zdravstvenih ustanova za smještaj i liječenje zaraženih osoba


Za tri osobe u BiH sumnja se da su zaražene virusom ebole i pod zdravstvenim su nadzorom, izvijestila je u srijedu Federalna televizija (FTV).

Po podacima Ministarstva civilnih poslova BiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske sumnja se da su tri osobe koje su doputovale u BiH zaražene virusom ebole.

Prema istome izvoru, dodaje FTV, te su osobe pod zdravstvenim nadzorom, jer dolaze iz zemalja koje su pogođene ovim virusom.

FTV dodaje da je prije nekoliko dana održan sastanak predstavnika zračne luke Sarajevo, Granične policije BiH i Federalne sanitarne granične inspekcije na kojem je usuglašeno da se izradi Opći vodič za prevenciju virusa ebole.

Mikrobiologinja Mirsada Hukić, članica Europske mreže za kontrolu virusnih uvezenih bolesti izjavila je za medije u BiH da u toj zemlji nema posebnih zdravstvenih ustanova za smještaj i liječenje zaraženih osoba, kao niti laboratorija u kojima bi se potvrdilo prisustvo virusa.

"Što se dijagnostike tiče, ona ne može biti kompletno učinjena jer je to i skupo i komplicirano. Ako bi se virus pojavio u BiH, morali bismo hitno izolirati bolesnike, a uzorke koji nam budu sumnjivi transportirali bismo u specijalnim uvjetima u neke druge laboratorije", objasnila je Hukić.

Hina

 

Povezane vijesti