Ženska mreža: U bolnicama hitno treba osigurati pobačaj na zahtjev trudnica

Ženska mreža uputila je ministru Siniši Vargi pritužbu na zakonitost rada bolnica te zahtjev za provedbom zakona vezano uz odbijanje devet bolnica u Hrvatskoj da omoguće obavljanje prekida trudnoće na zahtjev

 


Ženska mreža Hrvatske (ŽMH), koja okuplja udruge i organizacije koje promiču prava žena, zatražila je da se u bolnicama, hitno i bez odlaganja, osigura provedba zakonskog prava ženama koje traže prekid trudnoće, upozoravajući da neke bolnice to pravo ne žele omogućiti, te da to kršenje zakona prolazi nesankcionirano.

Iz ŽMH-a u priopćenju podsjećaju na medijske napise po kojima niz hrvatskih bolnica ne poštuje pozitivne zakonske propise jer ne izvršavaju pobačaje na zahtjev žena, s obzirom da su ginekolozi dali izjave o prizivu savjesti. To je, ističu, protivno odredbama Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Napominju da su prije tri dana Ministarstvu zdravlja i ministru Siniši Vargi uputili pritužbu na zakonitost rada bolnica te zahtjev za provedbom zakona vezano uz odbijanje devet bolnica u Hrvatskoj da omoguće zakonom zajamčenu mogućnost obavljanja prekida trudnoće na zahtjev.

Iz ŽMH-a navode i kako su ministra Vargu dopisom obavijestili da su zahtjeve da svoj rad hitno usklade s pozitivnim zakonskim propisima poslali svim tim bolnicama - KB "Sveti duh", Opća bolnica Zabok, Opća bolnica "Hrvatski ponos" Knin, Opća županijska bolnica Požega, Opća županijska bolnica Vinkovci, Opća bolnica Nova Gradiška, Opća bolnica Našice, KBC Split i KBC Zagreb. Taj spisak bolnica, ističu, ukazuje da veliki broj žena diljem Hrvatske ne može ostvariti pravo na prekid trudnoće.

Upozoravaju pritom da kršenje zakona u bolnicama prolazi nesankcionirano, da ginekolozi primaju pune plaće, a žene koje uplaćuju doprinose za zdravstveno i dopunsko zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo na siguran, legalan i dostupan prekid trudnoće.

U ŽMH traže od ravnatelja, sanacijskih upravitelja i drugih nadležnih tijela te od ministra zdravlja da bez odlaganja organiziraju rad u bolnicama na način da ženama bude omogućen pobačaj na zahtjev sukladno zakonu. Pozivaju žene koje imaju problema pri ostvarivanju prava na siguran i legalan prekid trudnoće da im se jave na broj telefona 01/4551 142 od 10 do 17 sati, kako bi udruge pratile realizaciju ovog zahtjeva.

Od ministra traže da ih obavijesti o svim poduzetim radnjama i promjenama organizacije rada bolnica čiji rad, ističu, do danas nije usklađen sa zakonom. Navode i da su o poduzetim aktivnostima obavijestili i predsjednika Vlade.

Hina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti