Ronilački klub Geronimo: I ronjenjem se možemo boriti protiv predrasuda prema osobama s invaliditetom

"Ukoliko ste zainteresirani uključiti se u naš rad, bit će nam zadovoljstvo pomoći vam u svladavanju tehnika koje su potrebne za samostalno ronjenje i uvesti vas u novi svijet – svijet bez barijera i bez predrasuda", kaže Zoran Vlah, ronilac s paraplegijom

 

Članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida - DDICP Čakovec mogli su iskusiti neopisiv osjećaj ronjenja zahvaljujući instruktorima Ronilačkog kluba Geronimo iz Zagreba, najvećeg ronilačkog kluba u Hrvatskoj.

S punom ronilačkom opremom na Gradskim bazenima "Marija Ružić" u Čakovcu prvo iskustvo ronjenja doživjeli su Rajka, Igor i Slaven iz DDICP-a. Instruktori RK Geronimo prvo su ih upoznali s ronilačkom opremom te objasnili značenje i funkciju svakog dijela opreme – boce za zrak, regulatora, manometra, ronilačkog kompenzatora plovnosti. Uslijedilo je oblačenje ronilačkog odijela i uz pomoć instruktora Saše Polojca i Petra Vresnika zaronili su u dubine gradskog bazena.

Nije trebalo mnogo riječi da bi nam nakon ronjenja izrekli svoje dojmove – sve su rekla njihova zadovoljna lica i osmijesi.

Kako sve ne bi ostalo samo na jednom pokušaju, dogovoreno je da će, ukoliko se oformi dovoljno velika grupa zainteresiranih, instruktori RK Geronimo održati i cijeli tečaj ronjenja. Stoga pozivamo zainteresirane osobe s invaliditetom s područja Međimurske županije za koje je tečaj besplatan, kao i osobe bez invaliditeta da se jave i uživaju u ronjenju.

RK 'Geronimo' je neprofitna udruga građana okupljenih oko ronjenja i ronilačkih sportova. osnovana 2004. u Zagrebu. Od te godine Geronimo provodi besplatne tečajeve ronjenja za osobe s invaliditetom te na taj način doprinosi njihovom osobnom razvoju i uključenosti u društveni život.

"Samostalno roniti znači stvarno roniti – biti slobodan u vodenom okruženju, vladati svojim tijelom i uživati, a ne 'roniti' na način da se oslanjamo na fizičku snagu i dobru volju osobe koja će nas 'tegliti' i plivati umjesto nas. Uz samo ronjenje, tu je i mogućnost upoznavanja drugih ljudi s različitim afinitetima, profesijama, interesima… ali svi s istom poveznicom – ljubav prema ronjenju, podmorju, prirodi. Kroz redovite treninge, ronilačke vikende pa i sastanke u klubu, upoznajemo jedni druge i malim koracima postižemo ono što su većinom velike i prazne riječi većine 'velikih političara'. Dakle, rušimo predrasude o osobama s invaliditetom. I to uspješno.

Ukoliko ste zainteresirani uključiti se u naš rad, bit će nam zadovoljstvo pomoći vam u svladavanju tehnika koje su potrebne za samostalno ronjenje i uvesti vas u novi svijet – svijet bez barijera i bez predrasuda", kaže Zoran Vlah, ronilac kojeg paraplegija ne sprječava da uživa u vodenom svijetu.

Više o Ronilačkom klubu Geronimo na stranici www.rkgeronimo.hr

B. Ravlić

 

Povezane vijesti