Doniranje očiju: Nova nada za slijepe osobe da svijet dožive i s organom vida

Prognoze znanstvenika da bi se potpuno slijepima mogao vratiti barem mali dio vida znači da bi potpuno slijepi mogli živjeti, u praktičnom smislu, puno kvalitetnije živote

 

Zamislite dječji svijet bez zdravih očiju, uz pomoć kojih primamo informacije iz okoline, učimo, spoznajemo svijet, razvijamo maštu.

U pokušaju da potakne obitelji preminulih osoba na doniranje očiju, vrijednog organa koji može transformisati život slijepe djece, reklamna agencija Propeg i brazilska fondacija Fortaleza kreirale su kreativnu reklamnu kampanju koristeći fotografije mališana u kostimima različitih junaka i junakinja.

Fotografije prati rečenica: “Oni se ne mogu pretvarati da su nešto što nikad nisu vidjeli. Donirajte oči.”

Tim koji je osmislio kampanju nada se da će ovim pristupom pridobiti mnoge koji imaju tu moć u svojim rukama da doniraju oči djeci koja ih trebaju.

In-Portal već je pisao o istraživanju koje sugerira kako bi očne stanice uzete od umrlih ljudi koji su donirali svoje oči mogle pomoći slijepima,
Eksperimenti izvedeni na štakorima pokazali su da ljudske očne stanice mogu vratiti dobar dio vida potpuno slijepim štakorima, objavljeno je u časopisu Stem cells translational medicine. Znanstvenici iz University College London tvrde da bi ta metoda mogla vratiti dio vida potpuno slijepim osobama. Eksperimenti na ljudima bi trebali započeti za 3 godine.  
Prof. Astrid Limb, jedna od znanstvenica na projektu, za BBC je rekla kako bi ovi rezultati konkretno mogli pomoći potpuno slijepim osobama: "Vjerojatno neće moći čitati, ali moći će se puno lakše kretati po prostoru, detektirat će stvari koje prije nisu mogli, stolove, stolce i slično. Moći će razlikovati čajnik od šalice i samostalno si skuhati čaj“, slikovito je Britancima približila Lind.
Prognoze znanstvenika da bi se potpuno slijepima mogao vratiti barem mali dio vida znači da bi potpuno slijepi mogli živjeti, u praktičnom smislu, puno kvalitetnije živote. 

In-Portal / Ukljuci.in 

 

Povezane vijesti